Темата коментира борсовият брокер Димитър Георгиев

„Със сигурност инвеститорите са притеснени и много изненадани. Очевидно в центъра на събитията е Италия, където епидемията избухва от няколко дни, което беше напълно неочаквано. Само до преди седмица в Италия имаше само 3 случая на коронавирус и то само в Рим. Това свари инвеститорите изцяло неподготвени. Те не го очакваха и за това реакцията на пазарите бе толкова силна”, заяви борсовият брокер Димитър Георгиев в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Пандемия от коронавируса ще изтрие над $1 трилиона от икономиката

„Знаем, че пазарите имат свойството да се опитват да предсказват какво ще се случи за в бъдеще. Те вече отчитат евентуално избухване на епидемия в други части от Европа”, каза още той.

„Несъмнено влизаме в понижаване на икономическия растеж. В региони като Италия и дори като цялата Еврозона е възможно да видим техническа рецесия в рамките на текущото или на следващото тримесечие”, смята Георгиев.

Д-р Кунчев: Мерките за граничен контрол рядко са много ефективни срещу епидемии

„Виждаме рязко забавяне на икономическата активност и каналите, по които това се случва, са няколко. На първо място хората по-малко ходят на работа, продуктивността им е по-ниска. Доставките към производителите се забавят, рязко намаляват разходите за туризъм и покупки. Цялото това намаляване на икономическата активност се усеща тук и сега и в този смисъл краткосрочно то ще има влияние върху показателите. Ако гледаме в по-широк кръг проблемите в Европа и Италия не са свързани толкова с коронавируса, колкото в дългосрочен аспект”, добави борсовият брокер.

Целият разговор с Димитър Георгиев гледайте във видеото.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК