Не повече от 120 човека са под карантина за цялата страна

Във Военномедицинска академия към този момента има 19 проби, които към този момент са отрицателни за COVID-19 и продължава да се работи още една проба.

Ген.Мутафчийски: Не изпращаме SMS-и на гражданите

В Националната лаборатория се работят три проби – от Варна, от Благоевград и от Хасково – и трите са отрицателни.

Оказва се, че нашият контрол на сухоземната граница, особено на Калотина, е изключително ефективен. За последните 24 часа от там, благодарение на термометриране на пътникопотока, са отделени и постъпили във ВМА четирима души, съобщи ген. Мутафчийски.

Ефективни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Това е изключителна новина, защото никъде по света такъв контрол не се прилага, заяви той и добави, че България има безпрецедентни мерки за сигурност.

Двама от постъпилите във ВМА са международни шофьори, един е шофьор на автовоз, а четвъртият е пътник от автобус. И четиримата са свързани по някакъв начин с Италия.

Не повече от 120 човека са под карантина за цялата страна, съобщи още ген. Мутафчийски.

Той добави, че по още един отрицателен резултат от ВМА ще бъде изпратен към националната лаборатория за повторен анализ.

Всички, транспортирани под карантина от границата са свързани с пътуване до Италия.  У нас е постъпила и информация за двама българи, които са пътували с един от първите заразени с коронавирус с полет от Милано до Мюнхен.

„И това ги прави малко по-рискови, макар че от тогава са минали 9 дни. Намерихме техните координати, намерихме техните адреси, така че предстои днес те също да бъдат изследвани”, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Въвежда се предпазно ограничение при пътуванията до Иран. „В случай на неотложна необходимост препоръчваме на бг граждани да се регистрират в посолството ни в Техеран, за да имаме контакт с тях. Могат да не успеят да се върнат предвид нарушаване на транспортните връзки”, каза Бойко Христов.

А с бързото разпространение на заразата се разпространява и нов вид измама. Зрители на Нова сигнализират, че са получавали есемеси да си запазят час за преглед във ВМА, защото са пътували в един самолет с потенциално заразени.

„Освен моето качество като ръководител на оперативния щаб , аз съм и началник на ВМА и такова нещо не съм разпореждал и няма такова на практика”, добави Мутафчийски

Сигнали има и за измами при онлайн поръчки на маски. Мъж от Бургас се оплака, че вместо предпазните средства, за които е платил е получил празни пакети от кафе и закачалка за дрехи.

„След дълго търсене се оказа, че една кутия достига вече до 200 лева. Съпругата ми намери обява в интернет на цена от 37 лева за кутия от 100 броя и тя поръча 4-ри кутии”, казва Стоимен Домусчиев.

Така за цена от 140 лева семейството не се сдобива с маски. Подаденият телефон за връзка с търговеца вече не е активен.

„Това е подигравка с болката, със страданието и нуждите на хората. Не мога да си го обясня просто, поне да беше сложил 5 маски вътре”, добави Стоимен.

Още 8 души чакат доставка от същия продавач. В социалните мрежи друг потребител се оплака, че е поръчал маски през голям български сайт за онлайн търговия. Вместо това обаче жената е получила само пакет с ръкавици.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК