За 12 години фотографката посещава 25 крайбрежни държави и изминава 13 000 км с колело

Фотографката Бела Бенова колекционира морски фарове в снимки и вече има над 1000. Кадрите е събрала в изложба, която обикаля из цяла България. Вярна на своето хоби, за 12 години Бела посещава 25 крайбрежни държави и изминава 13 000 км с колело.

Всичко започва през 2007 г.

"Къси разкази": Пристрастена към пътешествия

„Дойде ми една странна за тогава идея - да посетя и заснема всички български морски фарове, да интервюирам пазачите, да събера архив от записки, аудиоматериал, видеоматериал и да тръгна да творя във всички тези медийни направления и, разбира се, да направя това с колело. Защото към онзи момент от вече 4 години стопанисвах велосипеда на най-добрия ми приятел, който беше заминал за САЩ и живеех на колелото реално – на лекции, на работа, на купони, навсякъде се придвижвах с него”, разказва Бела.

„Първият фар, в който влязох, е "Галата" в родната ми Варна, и то старият, защото понастоящем действа друг фар. Много беше вълнуващо”, споделя още фотографката.

Сръбски пенсионер тръгна пеш към Москва за парада на 9 май

Тя разказва, че е минала през различни и повратни моменти в своето житейско пътешествие. Най-трудният от тях е преди първото й пътешествие. В деня, в който купува билетите за пътуването, я блъска мотор. Лекарите й препоръчват шест месеца пълна почивка, но след по-малко от месец тя отново тръгва на път.

По-късно хобито й я отвежда в Дания. В скандинавската държава морските фарове се считат за национално богатство. През есента на миналата година властите преместиха на сушата 120-годишен фар с тегло 1000 тона, за да го спасят от ерозията.

Какво е да изминеш 49 000 километра за 3 години и с 3 долара на ден? (ВИДЕО)

„Със сигурност САЩ ще се окажат държавата с много, много фарове. Там имам две конкретни мечти – езерото Мичиган и Кейп Кот”, споделя Бела.

Още по темата гледайте във видеото.