В Калофер са готови да произвеждат по 10 000 маски на ден

Веднага след първите положителни резултати за коронавирус, които бяха регистрилани у нас, правителството нареди да се вземат спешни мерки за осигуряване маски и костюми. В Калофер шивашкият завод към военните вече е готов да започне работа.

Няма нови случаи на коронавирус у нас (ВИДЕО)

„По наш първоначален разчет, ако цялото дружество започне да шие маски, можем да произвеждаме по 10 000 на ден. Задачата ни е до утре да предоставим на Кризисния щаб прототип на маска и прототип на защитно облекло, за които те да кажат дали отговорят на изискванията”, заяви председателят на директорите на "Интендантско обслужване" Светлозар Морфов.

„Задачата, която ни поставиха вчера беше платът да е хидрофобиран, т.е. да не пропуска вода и да изпълнява някаква защитна роля”, каза още той.

Извънредни мерки за сигурност у нас заради коронавируса

„Ако се наложи ще работим извънредно, готови сме да реагираме”, допълни той.

Специалният плат, за маските няма от къде да се внесе, тъй като почти всички държави са спрели износа му. България ще разчита на собствено, производство, като готовност за изработването му има габровска фирма.

 

 

„В момента, в който имаме физически наличен плат в дружеството, можем веднага да започнем производството”, каза Светлозар Морфов.

Дружеството в Калофер ще произвежда и защитни гащеризони. До броени часове трябва да бъде изработен и прототипът, който сега се прави ръчно.

„В момента се усвоява самата кройка, която се извършва ръчно, след което ще има и ръсторазмери. Те ще бъдат направени от специалист, който ще бъде вкаран в компютърна обработка и след като ние получим кройките на робота, можем да го правим автоматично”, каза Румен Найденов.

В завода в Калофер работят над 120 души

Повече по темата гледайте във видеото.

ОКОНЧАТЕЛНО: Четирима българи са заразени с коронавирус (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК