При подходящи условия за съхранение сокът от младите картофи може да се използва в храненето

Младите картофи помагат за поддържане на красотата и здравето разказва диетологът Маргарита Каральова в интервю за Радио „Спутник“.

УЧЕНИ: Не пийте вода с лимон

Картофите са една от основните храни за много хора. Тази кореноплодна култура е шампион по съдържание на фосфор, калий, магнезий, витамини и полезни растителни фибри. Степента на полза от един картоф се определя от това колко е млад, каза в интервю за радио „Спутник“, професор Маргарита Каральова.

Храните, които укрепват имунитета срещу вирусите

"Суровите картофи се използват в народната медицина за регенериране на рани, например след изгаряния, за подмладяване на организма, защото съдържа антиоксиданти, които помагат за поддържане на красотата и хидратацията на кожата. Сокът от суров картоф се използва за стимулиране на червата и за намаляване на киселинността на стомашния сок при хората които имат висока киселинност, пептични язвени заболявания. Също така за лечение на УНГ органи, за лечение на горния храносмилателен тракт ", казва Каральова.

ЗА 30 СЕКУНДИ: Какво се случва в тялото ви? (ВИДЕО)

При подходящи условия за съхранение сокът от младите картофи може да се използва в храненето.

"Важно е къде е расъл картофът - в каква почва, как е торен, поливан, какво е използвано за отглеждането му. Може да съдържа нитрати. Самите те не са вредни, но когато се съхраняват в картофа и в човешкото тяло, те могат да се превърнат в нитрити и нитрозамини които имат канцерогенен ефект. Количеството нитрити се увеличава при продължително съхранение, особено при високи температури - от пет градуса и нагоре. За да се предотврати натрупването на нитрити, картофите трябва да се съхраняват в хладилника, а кожата трябва внимателно да се бели", казва диетологът.