При липса на витамин А трябва да обогатите менюто си с боб, моркови, тиква, цвекло и черен дроб

Диетолозите препоръчват някои продукти, които помагат за преодоляване на недостига на витамини през зимата и укрепват имунитета срещу вирусите.

Пред в. „Вечерна Москва“ диетологът Елена Соломатина разказа кои храни могат да помогнат при недостиг на витамини.

ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ: Ще поевтинеят ли у нас?

Според специалистът, продължителната липса на определени витамини може да причини сериозни заболявания.

Например, липсата на витамин А води до проблеми със зрението, нарушава се координацията в пространството, ниското съдържание на витамини от група В може да причини безсъние, главоболие, нарушение на паметта, а недостигът на витамин С води до чести настинки и вирусни заболявания, подчерта лекарят.

80% oт зеленчуците на пазара у нас са внос (ВИДЕО)

Соломатина посочи, че липсата на тези витамини може да бъде компенсирана не само с хапчета, но и с конвенционални продукти.

> При липса на витамин А трябва да обогатите менюто си с боб, моркови, тиква, цвекло и черен дроб.

> Ядки, бадеми, морски дарове, млечни продукти, сушени плодове, яйца, пълнозърнест хляб и трици ще помогнат да се запълни липсата на витамини от група В.

> В същото време киселото зеле, цитрусовите плодове, шипките и ябълките ще помогнат за балансиране на съдържанието на витамин С, а гъбите и рибеното масло ще възстановят нивата на витамин D.

СИРЕНЕ БЕЗ МЛЯКО: Какво слагаме на трапезата си?

„През зимата тялото ни изглежда изтощено за да е активно, сякаш сме в режим на зимна хибернация. Недостигът на чист въздух, слънце и физическа активност също вреди на здравето ни в студените дни“, заключи Соломатина.