Инцидентът стана в цех 130 на завода

Взрив избухна тази сутрин в склад за боеприпаси в завода на “Арсенал” в Мъглиж. Шестима  души са пострадали при инцидента. Нараняванията им са леки и след преглед са освободени за домашно лечение.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Причинени са тежки материални щети. При взрива на капсул-детонатори е унищожено изцяло складовото помещение. Изпочупени са прозорците на другите сгради на територията на военното предприятие.

Работещите в завода близо 2000 души са освободени  за деня. Води се следствие, като основната версия е умишлено предизвикване на взрива.

 

 

Пострадалите са без опасност за живота - имат порезни рани от счупени стъкла. Откарани са в Спешния център на Казанлък, съобщи Стойчо Крачолов, директор по специалните и административни въпроси на дружеството.

По последни данни двама от пострадалите са останали за наблюдение в болницата, няма опасност за животите им.

Инцидент в завод "Арсенал", трима пострадаха (ВИДЕО)

На мястото пристигнаха окръжният прокурор на Стара Загора и следователи от Следствения отдел към Окръжната прокуратура и от Националната следствена служба (НСлС). 

 

По думите на изпълнителния директор на "Арсенал" Николай Ибушев най-вероятно нито един от работниците няма да остане за болнично лечение. Ибушев уточни, че взривът в склада е станал самопроизволно и в помещението не е имало работници. Пострадалите се намирали в съседни помещения.

Шестима пострадаха при инцидент в „Арсенал”

Това не е първият инцидент в "Арсенал през последните години.

На 17 октомври 2018-а в цех 120 на завод 3 в „Арсенал“. Тогава аварията изпрати шестима работници в болница, като един от тях пострада сериозно.

В средата на март същата година 27-годишен служител загина, а друг с 10-годишен стаж бе ранен. Тогава стана запалване на смесител в помещение на цех 130 на завод 3. Няколко дни след инцидента пострадалият издъхна в болница от раните си.

 

 

Две жертви имаше при взрив на пресоваща машина отново в завод 3 на „Арсенал” през април 2016 г. Около месец по-късно загина 52-годишен работник след взрив в обект на завод 4, разположен в Мъглиж.

Взрив в "Арсенал", има две жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

В края на февруари 2014 г. при взрив загина 63-годишен работник. На 11 и 12 септември 2012 г. имаше серия от взривове в оръжейницата.

На 21 юни 2011 г. при друг инцидент пострада тежко една жена, която по-късно почина от раните си в казанлъшката болница.

„Арсенал” АД – Казанлък е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. 

Репортер: Георги Манев