Холивудският продуцент беше признат за виновен през февруари за изнасилване

Холивудският продуцент Харви Уайнстийн е осъден на 23 години затвор. Подсъдимият се появи в залата на нюйоркския съд в инвалидна количка и с белезници. По-рано беше съобщено, че той е бил подложен на операция за поставяне на стент на сърцето.

Защитата на Уайнстийн моли за присъда от 5 г. затвор

През февруари съдът призна продуцента за виновен по обвиненията за принудителен орален секс с асистентката Мириам Халей, част от екипа на риалити шоуто „Project Runway“, както и за изнасилване на стилистката Джесика Ман. В същото време Уайнстийн беше оправдан по три други обвинения срещу него, във връзка с които беше заплашен от доживотен затвор.

Голям скандал избухна в Холивуд, когато Уайнстийн беше обвинен в тормоз на десетки жени, между които известни актриси като Анджелина Джоли, Ума Търман и Ашли Джъд. След обвиненията той беше уволнен от собствената си компания и властите в Ню Йорк започнаха разследване срещу него. Самият Уайнстийн отрече обвиненията. Кампанията срещу продуцента бе в основата на движението срещу сексуален тормоз #MeToo.

Харви Уайнстийн искал да убие Дженифър Анистън?

На съдебното заседание днес бе разкрита кореспонденция на скандалния продуцент с екип от негови помощници. Уайнстийн реагирал емоционално на анонс за предстояща публикация в „Нешънал Инкуайърър“, в която Дженифър Анистън го обвинява в сексуален тормоз. В отговор той наредил на екипа си актрисата „ да бъде убита“.

Статията, която изплашила Харви Уаинстийн, никога не е публикувана в пресата, така че можем да се досетим колко сериозни са били намеренията му.

Паниката на продуцента обаче се оказала наистина много голяма. Показани са и негови имейли, съдържащи молби за помощ, изпратени до десетки от най-влиятелните хора заради подетата срещу него кампания.

Харви Уайнстийн беше преместен в затвор след медицинска процедура

Преди обявяването на присъдата му адвокатите му подадоха правни документи, в които посочват, че присъда, по-голяма от задължителния минимум пет години, би била „фактическа доживотна присъда“.

„Реалността е такава, че господин Уайнстийн може дори да не доживее до края на евентуалната присъда“, заяви неговият правен екип в писмо до върховния съдия на Ню Йорк Джеймс Бърк.