Темата коментират Преслав Райков и Димитър Георгиев

„Пазарите потъват, уплашиха се и продължават да се плашат от коронавируса. Вече самите измерения в глобалната икономика са реални – затварят предприятия и различни сектори. Преди месец беше страхът това да не се случи. Сега това се случва и ако погледнем Италия – много предприятия и пазари са затворени. Пазарите потъват и защото централните банки, хората, които са последна инстанция да ги спасят, може би ще бъдат безсилни да ги извадят от тежка криза. Правят мерки, намалят лихвите. Това стабилизира пазарите за малко”, обясни икономистът Преслав Райков в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Кога ще паднат цените на горивата у нас?

Той, заедно с Димитър Георгиев, който е ръководител направление „Финансови пазари“ в инвестиционен посредник, коментираха влиянието на коронавируса върху пазарите и цената на петрола.

Колко ще струва на света кризата, предизвикана от коронавируса?

„В един глобализиран свят всичко е свързано. Специално при петрола имаме три фактора, които оказват силно негативно влияние върху цената му. На първо място имаме шок на търсенето, такова имахме през 2008 г. при финансовата криза. Заради коронавируса имаме изключително намалена икономическа активност навсякъде по света. На второ място имаме и шок и на предлагането. Третият фактор е откритата ценова война между производителите. За първи път в историята ни имаме такава тройна комбинация на факторите, която оказва влияние на цената и тя е почти наполовина спрямо няколко седмици по-рано”, заяви Георгиев.