Петролът на световната борса се срина

„Основната причина за спада на цените на петрола е, че ОПЕК не можа да се споразумее с Русия за това да намалят добивите. Това се случи в петък, а в понеделник цените на черното злато се сринаха до тези отдавна невиждани стойности”. Това каза в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” изпълнителният директор на Петролната и газова асоциация Андрей Делчев.

Колко ще струва на света кризата, предизвикана от коронавируса?

„Саудитска Арабия обяви, че ще увеличи производството на петрол с около 300 хил. барела дневно, което е много. Руската страна също каза, че най-вероятно ще го увеличи. Този път, вместо единна платформа по отношение на цените между ОПЕК и Русия, борбата за пазари и клиенти доведе до сегашното положение. Това, че всеки производител на петрол губи, е съвършено ясно”, добави той.

Делчев обясни, че Русия губи около 150 млн. долара на ден, тъй като те са вторият най-голям производител на суров петрол. В Саудитска Арабия загубите били дори повече.

Цената на петрола се срина с над 20%

„Според анализатори в близки срокове САЩ ще заемат първото място в производството на суров петрол в света. Шистовите производители също биха могли да пострадат, но те са показали, че са достатъчно гъвкави в това отношение. Затварят сондажите и, когато цените отново са приемливи, ги отварят. Преди последната среща на ОПЕК предлагането надвишаваше търсенето, което е основен фактор за понижаване на цените. Появи се и коронавирусът, който също работи в тази посока”, каза Делчев.

Анализатор: Петролът може да падне под 40 долара за барел заради коронавируса

Той коментира и възможните намаления в цените на горивата у нас. „Те могат да спаднат, но в никакъв случай с 30%, колкото е спадът на петрола. Горивото минава дълъг път от рафинерията до крайния потребител. В това отношение тенденциите в България са еднакви с тези в Европа, а по различни причини горивата у нас са едни от най-евтините на континента”, завърши Делчев.