Той ще се използва в медицински маски за борба с коронавируса

А учени от БАН са готови да предоставят активен въглен, извлечен от черупките на кайсии. Веществото ще стигне за до 10 хиляди маски. Доказали са, че то спира действието на бактериални и гъбични инфекции и така помага за ограничаването на заразата с коронавирус.

С високотехнологично оборудване и дългогодишни опити с отпадни продукти като костилки от череша, кайсия, праскова или кокосов орех, учените към БАН създават гел от активен въглен.

Учени от БАН правят разработки за справяне с коронавируса (ВИДЕО)

„В момента виждате повърхонста на пробата, която стои там, и може да си изберете определено място и да пуснете спектър и по този спектър Може да определите състава на веществото, което гледате”, обясни проф. Нарцислав Петров от БАН.

Предназначен основно за гелове и мазила при заздравяването на рани, учените установяват, че активния въглен от костилките спира развитието на инфекциите. Решават да са полезни, предлагайки го при производството на предпазните маски.

Борисов участва в извънреден Европейски съвет за мигрантите и коронавируса (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ето това са марлите, които се предлагат на пазара. Тази марля, като се погледне отвътре, има филтър, който е съставен също от активен въглен. Ние преценихме, че няма никакъв проблем този активен въглен, който ние произвеждаме, да бъде вложен по същия начин”, каза проф. Павлина Долашка от БАН.

А начинът освен ефикасен е и сравнително опростен и то за неколкократно ползване.

„ Тази маска може да се пере, след това се изглажда. Изважда се този филтър -разбира се, след това филтърът на водна баня може и вкъщи да се прочисти, да се подсуши  и да се ползва неколкократно”, обясни още Долашка.

Започва производството на предпазно облекло за медиците

Разработването и участването на учените е безвъзмездно. Ситуацията е критична и основната идея на хората в БАН е да се справим с общи усилия.

„Просто нека да бъдем хора, нека да бъдем обединени и нека да се включим всички, за да мине този вирус като всички останали. А не да спекулираме и да забогатяваме на гърба на тази психоза и нещастието на хората”, смята Долашка.

Прогнозите са до края на седмицата да излязат първите разработки на предпазни маски с активен въглен.