Тази нощ се е наложила интубация на мъжа

Няма нови случаи на коронавирус у нас. Сериозно се е влошило състоянието на мъжа с коронавирус, който е настанен в „Пирогов”. Това заяви на брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

ИЗВЪНРЕДНО: Първа жертва на коронавируса у нас (ВИДЕО)

„Тази нощ в 12 часа се е наложила интубация на мъжа. Състоянието му върви от тежко към критично. Той вече е на апаратна вентилация. Образните изследвания и лабораторните показатели показват, че има сериозно влошаване на състоянието му и то се определя като критично", каза още той.

В „Пирогов” продължава карантината на близо 50 пациенти и 30 лекари, намиращи се в отделението по Вътрешни болести. 

Категорично е потвърден и от двете лаборатории положителният резултат на 62-годишната жена, която е медицинско лице. Тя е седмият случай на заразен с коронавирус в България. Жената работи в столична болница. За последно е имала контакт с пациенти на 22 февруари. След това е пътувала в чужбина. Присъствала е на два конгреса - в Англия и в Испания. Завърнала се е в родината преди няколко дни. Във ВМА е постъпила с грипоподобни симптоми. „Състоянието й е добро", увери ген.-майор Мутафчийски.

Пулмолог: Паниката и страхът потискат имунните клетки

„Тази нощ приехме едно от контактните й лица. Това е жена, която е с грипоподобна симптоматика. Тя е в стабилно състояние. Днес пробите й ще бъдат изпратени и в двете лаборатории”, каза още той.

По думите му в света случаите на коронавирус вече са 126 380, а новите - 7158. В Италия са заразени над 12 000, като повече от 2000 са новите случаи.

„На Балканите почти всички държави съобщават за нови случаи на заболяването. В Албания има 3 нови случая, Гърция – 9 и общо 99. В Румъния има 15 нови и общо стават 47, Сърбия има 6 и стават 18, в Хърватия има 3 нови и стават 19, в Словения са общо 57, в Турция - един“, допълни Мутафчийски.

ИЗВЪНРЕДНО: Коронавирусът стигна София (ВИДЕО)

Запитан защо на сайта на СЗО има информация, че заразените в България са 10, а не 7, както е официално потвърдено досега, той отговори: „Разбрахме за това нещо, но ние нямаме такава информация. Кой е дал такива данни към СЗО, не ми е ясно. Към тази сутрин мисля, че трябва да са коригирани. Много често те следят медиите. Иначе информацията се подава от Министерството на здравеопазването чрез главния здравен инспектор”.

 

 

Късно снощи от здравното министерство издадоха заповед за трансформирането на столичната Втора градска болница в инфекциозна клиника. Това трябва да се случи за 72 часа като преди това настоящите пациенти ще бъдат настанени в други болници. 

„Няма да бъдат допускани инфекциозно болни, докато и последният пациент не бъде изведен. На този етап се разчита основно на персонала, който работи във Втора градска болница. Разбира се, никой не може да бъде задължен да работи в една преобразувана инфекциозна болница без своето съгласие, така че трябва да убедим хората, че ще бъдат осигурени защитни средства”, заяви зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов.

Капацитетът на новопреобразуваната инфекциозна болница ще е до 50 легла.

Днес се очаква да излязат резултатите от пробите на още пациенти със съмнения за коронавирус. Един от тях е близка приятелка на заразената лекарка, която вчера беше приета във ВМА с грипоподобни симптоми.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК