Полицията провери случая

Шофьор на автомобил с метанова уредба твърди, че е глобен въпреки че алтернативното гориво е вписано в талона на колата. Тя е регистрирана през  2011 г. и оттогава в големия талон присъства информацията, че се задвижва едновременно от бензин и природен газ. Въпреки това шофьорът е санкциониран.

Изетин Реджебов кара 20 годишно ДЕУ. Закупил го е преди 10 години внос от Италия, с метанова уредба. Още при първата регистрация в КАТ Варна в големият талон е посочено, че колата се движи с две горива.

Жена получава фишове и актове, а няма кола от 4 години

Затова и Изетин не се притеснява, когато започва акцията на КАТ за проверка на автомобилите с газови уредби.

„В момента, в който исках да се включа в движението преди светофара полицаите ме накараха да отбия. И ми съставиха акт за конструктивни изменения”, разказа Изетин.

В него е посочено, че има  нарушаване на чл. 146 от ЗДвП. В големия талон на колата обаче е вписано, че тя се задвижва и от бензин, и от газ.

След репортаж на NOVA: Затварят пунктове за годишни технически прегледи

„Нищо не можах да им обясня. Казаха ми да напиша даже, че нямам възражения. Не виждам каква е била причината да ми пишат акт. Имаше метанова уредба, която те ме накараха да демонтирам”, каза Изетин.

След съставянето на акта собственикът посещава сервиз, плаща за демонтирането на бутилките на колата, минава нов технически преглед и вади нови талони в КАТ. Там вече пише, че автомобилът се движи само на бензин.

„Питаха ме защо искам да си сменя талона и аз обясних, че са ми съставили акт, защото не е упомената газовата уредба в талона. Преснимахме талона. Отидохме при офицера и той каза да пуснем жалба”, каза Изетин.

След репортажа ни от КАТ-Варна са се свързали с мъжа и са му съобщили, че може да си вземе шофьорския талон без глоба, защото не е установено решение.

Репортер: Деян Герговски