Там ходят стотици алпинисти от цял свят всяка пролет

Китай отмени разрешителните за покоряване на Еверест заради коронавируса, съобщиха организаторите на експедиция, което се случва преди пролетния сезон на катерене на най-високия връх в света, съобщава БГНЕС. 

Забраняват продажбата на билети от шофьорите в градския транспорт в София

Миналата година по време на пролетния прозорец, белязан от голям трафик, рекордните 885 души стигнаха до върха. 644 от тях покориха Еверест от Непал, а 241 от северната страна в Тибет.

Непалската страна остава отворена засега, въпреки че някои оператори на експедиции са забелязали отмяна и алпинистите са били помолени да представят 14-дневна история на пътуванията и медицински документи.

СЛЕД СЛУЧАИТЕ НА COVID-19 В СОФИЯ: Какви са извънредните мерки в столицата?

"Китайските власти ни информираха, че планината ще се затвори от северната страна”, заяви за АФП Лукас Фуртенбах от базираната в Австрия Furtenbach Adventures. И допълни, че ще премести своите 11 клиенти в Непал.

Туристическите зони в Тибет са затворени от януари, съобщиха от местната туристическа служба. Китайската асоциация за алпинизъм в Тибет, която издава разрешителни за Еверест, не беше достъпна.

Италия отпуска 25 млрд. евро за борба с коронавируса

Друга компания, Alpenglow Expeditions, отмени плановете си, свързани с Еверест. „Съгласен съм с решението на Китай. Това е отговорно. Понастоящем не си струва с изкачването на планина да прехвърли риска в базовите лагери, нито след завръщането си у дома”, заяви в съобщение в сряда.

Някои компании в Непал също имат анулиране на резервации. „Имахме резервации от 23-ма алпинисти, но две групи вече са отменени. Може да имаме само 8 до 10 катерачи тази година”, каза Пасанг Тение Шерпа от Pioneer Adventure.

ЕФЕКТИТЕ ОТ COVID-19: Бизнесът у нас прогнозира загуби за милиони

Еверест привлича стотици алпинисти от цял свят всяка пролет, когато между края на април и края на май се отваря прозорец за хубаво време.

Досега в Непал има само един потвърден случай на коронавирус.

Италия затваря всички магазини без аптеките и супермаркетите

Строги мерки за сигурност и в Народното събрание заради заразата с COVID-19

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК