Общият брой на смъртните случаи по света достигна 5000

Европа е епицентърът на пандемията на коронавируса, заяви днес на пресконференция ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Франс прес и ДПА, съобщи БТА.

Нови 7 случая на коронавирус у нас, заразените вече са 30

"Европа е съобщила за повече случаи на заразяване и смъртни случаи от всички други части на света, с изключение на Китай", подчерта Гебрейесус.

Общият брой на смъртните случаи по света достигна 5000, а броят на заразените е над 132 000.

А в Европа бяха взети драконовски мерки срещу пандемията от коронавирус. Чехия затваря границите си и за следващите 30 дни никой няма право да напуска страната, а чужденците не могат да влизат. Изключение правят само шофьорите на камиони и пилотите. Съседна Словакия също затвори границите си за чужди граждани. А Китай обяви само 8 нови случая на каронавирус за последните 24 часа.

Цялото румънско правителство е поставено под карантина, след като сенатор от управляващите се оказа заразен.

Европа реши да създаде фонд в размер на 37 милиарда евро за подпомагане на икономиките на държавите-членки. Но председателят на Европейската комисия реагира остро на решението на някои държави да затворят границите си.

"Определен вид контрол може да е оправдан, но цялостни забрани за пътувания не се смятат за най-ефективните от Световната здравна организация. Най-вече те имат сериозни социални и икономически последствия, ограничават живота на хората и бизнеса през границите. С други думи - всяка мярка, която се взима трябва да бъде пропорционална", смята Урсула фон дер Лайен.

 

 

Франция затваря детските градини, училищата и университетите, а в  Белгия няма да работят и кафенета, ресторанти и някои магазини. Германският канцлер Ангела Меркел отправи сериозно предупреждение.

"Намираме се в извънредна ситуация във всякакъв смисъл, по-извънредна дори от банковата криза, защото става дума за здравен проблем. Здравно предизвикателство, за което учените и докторите все още нямат отговор. Нашата работа е първо да спасяваме животи по най-добрия начин и второ - да поддържаме икономиката. И двете задачи са предизвикателство", заяви  тя.

Испания обяви извърдено положение, след като броят на случаите се увеличи рязко. За последните 24 часа са починали 36 души, а 2000 са заразени само в района на Мадрид. Четири града в Каталуния бяха поставени под карантина и блокирани. Испанският премиер допусна, че до края на седмицата броят на заразените в страната ще нарасне до 10 000 души.

ДО 29 МАРТ: Само хранителни магазини, аптеки и дрогерии ще работят в цяла България

България в извънредно положение за 1 месец

Новите заразени с коронавирус у нас са от областите София и Монтана (ВИДЕО)