Това обяви премиерът Бойко Борисов

В България са регистрирани 7 нови случая на коронавирус. Така заразените стават общо 30. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след извънредното заседание на Министерския съвет в петък.

ДО 29 МАРТ: Само хранителни магазини, аптеки и дрогерии ще работят в цяла България

"Сред новите 7 случая с COVID-19 има семейство, пътували в Австрия на ски. Заразена е пациентка на 40 години, която е контактна. Трети новозаразен е пациент, контактен във ВМА. Още един контактен също е на лечение във ВМА, той е свързан с лекарката, която даде положителна проба по-рано. Това е 62-годишен пациент, пътувал на конференция в Брюксел.  Всички заболели са над 40-годишна възраст. Няма млади хора", обяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Към настоящия момента няма промяна в състоянието на пациентите в Плевен, в Габрово и във ВМА, съобщи още ген. Мутафчийски. Той обяви, че към днешна дата 138 хиляди са случаи в света, доказани с коронавирус.

Началникът на ВМА не се ангажира с прогноза кога да се очаква ваксина срещу заразата. По думите му, най-рано есента, но най-реалистично март месец догодина. От днес всички пристигащи от Испания ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина, заяви още Мутафчийски и посочи, че има многобройни сигнали за нарушаване на карантината. 

България в извънредно положение за 1 месец

"Децата не са в болестно състояние. Те са здрави, но са с положителни проби. В момента са в добро здраве. Част от пациентите, за които ви съобщих, са вкъщи под карантина, въпреки, че са установени с коронавирус. Това може да се прилага и за деца", обясни той.

Според него за сега имаме решение, както и за следващите две стъпки. Мерките ще важат до 29 март, а заповедта е подписана днес. 

"Икономическият живот продължава да върви както досега. Спират да работят само институциите, които обявих", допълни Кирил Ананиев.

Генерал Мутафчийски обясни, че ситуацията е динамична и не може отсега да отговори дали ще се преустановят службите за Великден.

Новите заразени с коронавирус у нас са от областите София и Монтана (ВИДЕО)

"Ние не затваряме магазини, ограничаваме достъпа до тях. Преустановява се посещението в ресторанти. Това не значи, че държавата ги закрива. Имейте предвид, че се намираме в извънредна ситуация и сме длъжни да защитим здравето на хората. Не закриваме самия магазин или ресторант. Даваме възможност да се използват съвременни форми на доставка до адрес до домове, офиси. Не сме ограничили тяхната дейност. Но разберете, че не може всичко да продължи както досега", обясни Ананиев.

Дали ресторантите работят и са посещавани от клиенти, ще се проверява от органите на реда. Ананиев обясни, че за сега не са предвидени глоби, защото ще разчитат на съзнанието на хората.

 

30 са вече доказаните случаи на коронавирус в България. Най-много  заразени с COVI-19 има в София. Сред пациентите с положителни проби са три деца - на 4, 7 и 11 години. Mеждувременно лекарите предупреждават, че заболеваемостта ще тепърва ще расте.

От всички пациенти с коронавирус  критичен е само 74-годишния мъж в "Пирогов". В по-тежко състояние е и жена, настаненена във ВМА.

"Тя има двустранна пневмония, но без признаци на дихателна недостатъчност, не изисква интубация или реанимационанно лечение, но все пак отчитаме я като по-тежка", обясни ген. Венцислав Мутафчийски. С положителни проби са и три деца в София, но те не са болни.

СПЕЦИАЛНО: Морена, която преживя COVID-19

Здравите пациенти обаче крият риск за останалите, особено за възрастните и хората с хронични и злокачествени заболявания.  Затова ключови са не само личната хигиена, дезинфекцията, носенето на маски, но и ограничаването на социалните контакти.

" Цялото обществото трябва да се отнесе много отговорно, защото само лекарите и техните сътрудници няма да се справи.  Ако се разчита само на здравната система, тя няма да издържи", обясни д-р Николай  Брънзалов.

Както при грипа, така и при COVID-19 се очаква значително нарастване на заболеваемостта. Как във времето ще се развие всичко това, специалистите по инфекциозни болести не могат да прогнозират с точност. Предвид извънредните мерки, обаче, предположенията са оптимистични.  Дотогава обаче хроничноболните хора не трябва да неглижират здравето си. Препоръката обаче е да отиват при личния си лекар добре защитени.