Бизнесът и вирусът у нас

„Крайно време е в Националния кризисен щаб да има и един икономист. Голямо уважение към всички там”, това заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” икономистът Владимир Каролев.

„Аз знам за едно предложение на държавата – да поеме 60% от парите за заплати на засегнатите от коронавируса фирми. Това ще сработи ако го обявят за абсолютно всички фирми. Но това би било голям финансов ресурс, а и такава помощ не е нужда за всички фирми. Има сектори, които са много засегнати, а има и такива, които печелят. Аптеките и големите хранителни вериги сега печелят много. Ако една голяма фирма не може да издържи в такава ситуация, то тя не е в правилния бизнес”, добави Каролев.

Ще се срине ли туризмът заради коронавируса?

Той предложи и няколко ясни мерки за справяне с предстоящите икономически последици:

- Мораториум по плащането на ДДС за известно време. Не неплащане, а отлагане. Също толкова важно е за този период да няма наказателни лихви за неплатените данъци.

- На фирмите, които не са платили „данък печалба” все още, трябва да бъде дадена отсрочка.

- Мораториум върху плащането на социалните осигуровки, но не за дълго, защото иначе системата няма да издържи.

Каролев отново подчерта, че има фирми, които не заслужават данъчна ваканция. Според него, в този период банките не трябва да дават кредите, освен за плащане на заплати.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО