Фон дер Лайен предложи Европа да затвори вратите си за 30 дни

Предложението на Европейската комисия за ограничаване на пътуванията не предвижда задължително спиране на гражданските полети. Някои лидери – като Еманюел Макрон, представиха мерките като окончателни. В момента чрез видеоконферентна връзка се обсъжда какви да бъдат те. В нея участват 27-те лидери на европейските страни и ръководителите на ЕС. Ограниченията не би трябвало да обхващат товарните превози. Границите трябва да останат отворени и за извършване на хуманитарни дейности.

Фон дер Лайен: Европа да затвори вратите си за 30 дни

“От законова гледна точка, ограничаването на пътуванията не може да е решение на Евросъюза. Трябва да е координиран сбор от решения на национални ниво. Затова поканихме отделните ръководители да вземат решенията в конферентната връзка между тях. Там ще бъде решено как ще изглеждат мерките”, каза Адалберт Янз, говорител на комисаря по миграцията и вътрешните работи.

„Утре ще имаме видео конферентна връзка и между еврокомисаря по транспорта и всички транспортни министри на страните-членки. Ще обсъдим практически аспекти на тези "зелени коридори" за придвижването на стоките. Ще търсим и други конкретни мерки, които да премахнат пречките пред веригата на доставките”, допълни Щефан де Кеерсмекер, говорител на комисаря по транспорта и регионалната политика.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП