От вчера Турция затвори границите си заради коронавируса

Огромна опашка от камиони в посока Турция и затворена граница за леките коли. Такава е ситуацията на ГКПП „Капитан Андреево". От вчера Турция затвори границите си заради коронавируса. Колоната при пункта в четвъртък вечер е над 40 км и подминава град Любимец.

Границите на Турция остават затворени за България

От полунощ бариерата на „Капитан Андреево“ пропуска единствено коли с турски граждани. Тази сутрин Фердун Бейсим идва да провери каква е ситуацията. „Затворено е уж, ще почиват малко. Не видях други хора, въобще хора не срещнах, нито кола, нито нищо“, каза той.

Местните не помнят пункта толкова пуст. През последните десетилетия това е първият случай, в който границата се затваря, но камионите продължават да пътуват. Това обаче става доста по-бавно. За последното дененощие са обработени едва 1800 при нормална бройка 2200.

„Така необходимите мерки, които са свързани с борбата с разпространението на коронавируса, няма как да не окажат влияние на пропускливостта на пункта", заяви експертът Диана Маркова.

Над 70 българи все още остават блокирани по европейските граници

Шофьорите на опашката чакат по 72 часа. „3 дни вече съм тук. Не знам дали има вирус“, коментира един от тях.

„Тръгнал съм към Истанбул, но дали и кога ще стигна - не знам. Няма вирус. На опашката няма никакъв вирус“, коментира шофьор.

„Би трбявало след като е затворено за коли да се отварят повече гишета за камиони, но явно няма да го направят. Положението е много сериозно, а мисля, че без нашия труд нещата ще станат още по-зле“, смята Иван Ванчев - шофьор на камион.

Той е тръгнал към Истанбул и е един от малкото на колоната с маска. „Трябва да се пазим много. Сега съм тръгнал за Турция да товаря и след това за Полша. Ще се пазим и това е“, казва той.

Междувременно, тирове, влезли в България от рискови страни, се ескортират до границата от полиция.

Репортер: Димитър Иванов

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП