За последните 10 дни 26 души са потърсили подслон в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в София

Стоенето у дома и хигиената са двата основни фактора за справяне в условията на епидемията от коронавирус. В тези дни още по-видими стават за всички нас хората, които за съжаление ровят в кофите за боклук и спят по пейките на големите градове.

НЯМА НЕНАКАЗАНО ДОБРО: Затварят ресторанта, който храни бездомни през зимата

Само на метри от входа на Централна жп гара в столицата, в подлеза, е мястото, което Данаил  и още няколко като него наричат свой дом. 60-годишният мъж казва, че вече 3 години живее на улицата. Чул е, че върлува страшен вирус, вижда опустелите рязко улици и промяната в живота, но не се притеснява, че може да го хване и него.  Споделя, че преди дни  е потърсил подслон в кризистния център за бездомни. „Ходихме онази вечер. Казаха ни, че няма места.  сме ходили. Оставят ни по коридора - да си стоим на завет, на топло, но няма места“, казва той.

Въпреки студените нощи през последните дни и извънредното положение у нас заради коронавируса, жена без дом казва, че не иска да бъде настанена в приют или социален дом. „Може би не бих ползвала. Предпочитам да се сгрея на печка и да изям две кюфтета, отколкото да мръзна по приюти“, посочва тя.

Когато е топло, тези хората напускат подлеза на гарата и окупират близката градинка. Пейките там се превръщат в легла или място за споделяне с братя по съдба. За други пък ежедневието минава в търсене на храна – от контейнерите за смет.  Без страх и предразсъдъци.

 

 

Само за последните 10 дни 26 души са потърсили подслон в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в София. На фона на извънредното положение, двата блока, в които се настаняват хора, са под строга карантина. В тях в момента има 83-ма души. Цялостният капацитет на социалната институция е 170 човека.

„Благодарение на усилията на Столична община Центърът и двата филиала работят денонощно и оказват социална услуга на най-нуждаещите се жители на София. Прилагаме строга карантина, няма напускане на Центъра. На настанените се осигурява всичко – медицинско обслужване, храна, хигиенни услуги и дезинфекция“, заяви директорът на Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в София Пепи Джуренов.

От какво имат нужда бездомните в кризисния център в София?

„Най-големи трудности срещаме в поддържането на вътрешния ред от страна на ползвателите на социалната услуга. Знаете какъв е контингентът и как се работи с тях. Благодарение на нашите усилия обаче досега се справяме успешно с положението“, каза още той.

„Към Столична община има и мобилни екипи, които проверяват, агитират и обясняват на всеки един човек на улицата за това, че има възможност да бъде настанен и може да получи необходимите грижи“, заяви Мина Владимирова от Столична община.

„Има и много доброволци, които ни помагат. Правим всичко възможно, за да мотивираме бездомните да дойдат в центровете", каза още тя.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Кристиян Гаров

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП