Само тази нощ 28 души са потърсили помощ и подслон

Само през тази нощ 28 души са потърсили помощ и подслон в кризисния център за настаняване на бездомни в столицата. Заради снега, той отвори 3 дни по-рано. Всеки, премръзнал на улицата, може да разчита на топли вечеря, душ, легло и закуска. Капацитетът за временно настаняване е 170 души.

За хората с основания за социална помощ, престоят под покрива на общинското заведение може да продължи до пролетта. По данни на Агенцията за социално подпомагане, регистрираните бездомници в страната са близо 1100. В действителност, те са много повече, признават социалните служби.

Регионалният министър: 400 машини почистват пътищата у нас (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Една от причините хората да остават на улицата е жилищна измама. Някои остават без дом заради влошени отношения в семейството. Случва се и сезонни работници да останат на улицата. Имаме нужда от съдействие от работодатели, защото през зимата в кризисния център идват много млади хора, които имат нужда от работа и подкрепа. Надяваме се и на сътрудничеството на неправителствените организации и гражданите на София", обясни пред NOVA Мина Владимирова от дирекция "Социални дейности" в Столичната община. 

Сигнали за бедстващи на улицата, се приемат на телефон 112 и в местните социални служби.

Фандъкова: Основните булеварди в столицата са почистени

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.