Това съобщиха от Щаба

243 станаха заразените с коронавирус в България. От снощи до този момент има една положителна проба. Новозаразеният е от София и не е контактен с никой от другите заболели. Не се потвърждава информацията за едномесечно инфектирано с COVID-19 бебе. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Оперативния щаб за борба със заразата, на редовния брифинг в четвъртък сутрин. 

Той допълни, че Щабът ще предложи на министъра на здравеопазването удължаване до 12 април на мерките, които трябваше да изтекат утре. Според експертите всички, които пристигат от чужбина, трябва да бъдат поставени под карантина. 

Българка с коронавирус почина в САЩ

 

Четирима от пациентите с коронавирус, настанени в "Пирогов", са интубирани пациенти и състоянието им е тежко. Един от тях е в критично състояние. "Възможно е при него да има лош изход от лечението", каза Мутафчийски. 

"8 души във ВМА са нетърпеливи да ги изпишем, но чакаме тестовете им да са отрицателни", допълни директорът на лечебното заведение. 

СВЕТЛИНА В НЕБЕТО: В подкрепа на борещите се с COVID-19 (ВИДЕО)

"Абсолютно добре са пациентите в Габрово. Чакат да бъдат изписани. Възложил съм на клиницисти да изработят стратегия за изписването, след като бъдат изчистени от вируса. На всеки 11 заразени ние сме открили двама. Според математическия модел сме обхванали голяма група от хора", обясни още ген. Венцислав Мутафчийски.

Той е категоричен, че всички хора с респираторни заболявания трябва задължително да се тестуват. "Вирусът има вътрешна циркулация. През вчерашния ден сме взели 350 проби", уточни председателят на Оперативния щаб. 

Студент раздава безплатно хляб на възрастни хора в Руенско

Ген. Мутафчийски обясни, че вече има голям наплив от дарения. "Имаме дарители на много места. Ние ги призоваваме да превеждат средства на дарителската сметка на Министерството на здравеопазването", каза той и допълни, че има заявка за дарение от 1 милион лева от частно лице. 

На брифинга стана ясно още, че спешният телефон 112 обслужва по 1800 сигнала дневно.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП