Вижте къде спазват стриктно мерките срещу разпространението на коронавируса и къде не се страхуват от него

Миналата седмица в „Неделята на Нова“ ви показахме как не се спазват мерките за извънредно положение в ромските махали в Ихтиман и в „Столипиново”. Екипът на предаването откри и други места, където хората не смятат за необходимо да спазват правилата. Оказа се обаче, че има и места, чийто пример е похвален.

В общините Гоце Делчев и Гърмен има много хора, работили в Банско и завърнали се от чужбина. Някои от жителите на село Марчево обаче не се страхуват от коронавируса и дори не вярват, че той съществува. Отказват да стоят по домовете си и твърдят, че пари за маски и дезинфектанти нямат.

Морската градина на Варна опустя след глоби по 5000 лева (СНИМКИ)

Само на няколко километра от Марчево се намира село Баничан. Хората там не чакат болестта и са взели мерки предварително. А кметът Елена Сириева, освен че се грижи селото да бъде дезинфекцирано, шие маски за своите съселяни.

В Рибново пък събират храна като дарения, за да задържат в домовете им хората, които по принцип се издържат от просия. Кметът Мустафа Ликов споделя, че той и подчинените му, както и местните служители на реда са се превърнали буквално в пъдари. Постоянно разговарят с хората и им обясняват рисковете от заразата. Отменени са петъчната молитва Джумая, както и всички големи мероприятия. 30 души са поставени под карантина.

Нови 6 досъдебни производства за нарушена карантина във Варненско

В Рибново обаче се притесняват и за препитанието си. Преди седмица и в шивашкото предприятие работата спряла. 40 работника са в неплатен отпуск. Дистанционното обучение на учениците също е сложна задача, тъй като не всяка къща в селото има интернет.

Трима гурбетчии от разложкото село Добърско, завърнали се от Германия преди седмица, пък са се изолирали в къщички в местността Козария, за да не застрашават живота и здравето на близките си. Постройките са собственост на софиянец, който предоставил имота си безвъзмездно. Семействата им им носят храна и други продукти от първа необходимост, но без да влизат в близък контакт с тях.

Всеки трябва да бъде отговорен и да има самосъзнание, категоричен е и кметът на Добърско Илиан Джунев.

Целия репортаж гледайте във видеото.