Изпитанието COVID-19 отложи хиляди надежди, които чакат своя спортен миг

Първата и втората световна война! Това е единственият период в историята, в който спортът спира. Мъжете са на фронта, жените се грижат за семействата и прехраната, а Европа и светът са блокирани заради военните действия, които се водят на няколко континента.

„Отложени надежди“ в „Темата на NOVA“

75 години по-късно – война няма! Но светът се намира в безпрецедентна ситуация. Войната се води с напълно непознат враг - COVID-19. Коварният вирус спря безпрецедентно състезанията по цял свят. Европейското първенство по футбол няма да се играе. След дълго отглагане бе взето и тежкото решение - Олимпийските игри да бъдат отложени за следващото лято. Провалът на Токио 2020 беше и най-тежкото признание, че светът е в плен на COVID-19.

"Всички ние знаем, че това е ужасен вирус, който направи футбола и живота в Европа невъзможен. Нямаме друго решение – трябва да отложим Европейското първенство по футбол", заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Миляна Велева: Не трябва да позволяваме на вируса да спре живота (ВИДЕО)

"Това е много тежко решение, но наш приоритет е здравето на играчите и феновете. Зад решените до отложим Европейското първенство застанаха всичките 55 национални федерации", каза още той.

"Това е безпрецедентна ситуация, защото Олимпийски игри не са били отлагани никога в човешката история. Това е най-комплексното събитие - с 11 000 спортисти от 206 държави", обясни президент на МОК Томас Бах.

Ефектът на доминото, който обърка целия спорт

Че COVID-19 е стегнал в здрава хватка световния спорт стана ясно, когато бе отменено европейското първенство по футбол. А то трябваше да пише история. 60-ият юбилеен шампионат на Стария континент. За първи път мачовете щяха да се играят почти във всеки голям европейски футболен град - Глазгоу, Дъблин, Билбао, Амстердам, Копенхаген, Мюнхен, Рим, Санкт Петербург, Букурещ, Будапеща, Баку, Лондон.

Гледайте „Отложени надежди“ в „Темата на NOVA“ във видеото.