Лидерът на НФСБ коментира и кризата около коронавируса у нас

„Първо – какво представлява генерикът? Това е лекарство, за което е изтекъл лицензионният период и това го прави евтино, при положение, че е изключително ефективно. Пример е аспиринът, който всички си спомнят. С други думи, генерикът е евтино лекарство с доказана ефективност”. Така в студиото на „Здравей, България” Валери Симеонов обясни своето предложение, свързано с лекарствата.

Случаите на COVID-19 у нас са вече 379, заразата стигна и Силистра (НА ЖИВО)

„Настояването на НФСБ, още при съставянето на коалиционното правителство, беше в програмата да се въведе текст, който да даде възможност на българските граждани, по тяхно желание, да могат да изберат едно по-евтино генерично лекарство, когато отидат в аптеките. Сега те нямат това право, а могат да получат само медикаментът, който им е предписан”, каза политикът.

„Това правило е въведено във всички развити държави като Англия, Германия и в Дания, например. Процентът на генериците, които се продават там е над 50”, посочи Симеонов.

Хотелиери с предложение: Българското Черноморие да се рекламира като лечебна дестинация

Симеонов прогнозира и какво ще се случи с туризма в България заради кризата с коронавируса. „Прогнозата въобще не е розова. Безспорно е, че са отказани страшно много туроператорски договори. Единственият начин да помогнем на нашия туризъм е по някакъв начин, чисто финансово, да се заплатят определени средства за фирмите. Мисля, че задължение на Министерството на туризма е да се опита да пренасочи вътрешния пазар. Българите да отидат на българското Черноморие”, каза лидерът на НФСБ.

Целия разговор гледайте във въдеото.