14 души остават в тежко състояние

20 български лекари вече са сред заразените с коронавирус у нас. Броят на позитивните расте непрекъснато и вече е 399.

Най-много случаи на коронавирис са регистрирани в София -244. Следват Пловдив, Варна и Бургас, а сред засегнатите области вече е и Силистра. 14 души остават в тежко състояние.

Отменят задължителното носене на маски на обществени места (ВИДЕО)

„В България са направени над 7000 от официалните лаборатории, над 2000 проби от частните лаборатории. Всички са в рискова група - дали чужбина, дали медицински персонал“, заяви Венцислав Мутафчийски.

Сред далите положителна проба са и 20 медици. И ако при някои от тях заразата идва след пътуване в чужбина, то при по-голямата част е пряко свързана с работата им.

„Това явно е неизбежно и ние се опитваме с всички сили да намалим този ефект. Ние хубаво подготвяме системата да понесе удара, но системата се и деморализира заради това, че се заразяват лекарите“, посочи още Мутафчийски.

Тази задача обаче няма да бъде никак лесна. „Изключително трудно се решават проблем с ограничен ресурс, не сме нито Щатите, нито Китай“, каза още той.

Затова и Щабът е твърдо против смекчаването на мерките.

„Ние имаме отговорности пред всички вас и вашите родители да опазим  техния живот и всеки да може да получи медицинска грижа, защото поне всички са единни, че ако се отпусне края системата няма да понесе този брой болни и ще загинат много хора без да са стигнали до медицинска помощ“, каза Венцислав Мутафчийски.

СЗО: 92 % от заболелите от COVD-19 в Китай са излекувани

По данни на вътрешния министър Младен Маринов до момента карантината са нарушили около 400 души. „До снощи имаше и 402 акта във връзка с парковете и градинките и събиране на повече от двама“, каза той.

Вътрешният министър призна, че заповедите не могат да обхватна абсолютно всички.

Тези забрани са общи и не могат да обхванат всички случаи. "Но можем да спазваме основни правила – да сме на дистанция, да имаме лична хигиена, и да внимаваме откъде вземаме и консумираме храна", каза Маринов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП