Срещу Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство

Началникът на консулството ни в Хага Свилен Илиев е с прекратена задгранична командировка по разпореждане на външния министър Екатерина Захариева. Причината е, че той събирал незаконно „такса“ коронавирус от посетителите в консулската служба на посолството - по 5 евро за български граждани и 10 евро за нидерландски и други граждани, информираха от МВнР.

Пожар в сградата, в която живее българският консул в Лос Анджелис, има пострадали (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин. Благодаря на всички служители на МВнР, които денонощно са на разположение на българските граждани във всички точки на света“, каза Екатерина Захариева.

Според Закона за държавните такси (ЗДТ), парични суми се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет.

МИСТЕРИОЗНА СМЪРТ: Близки на български моряк, починал в Китай – в търсене на истината

„Таксите за предоставяне на административни и консулски услуги от страна на МВнР в задграничните представителства са определени в Тарифа №3 по Закона за държавните такси /ЗДТ/. В тази тарифа не е предвидена възможност за събиране на друг тип такси, освен изрично предвидените в нея, а съгласно ЗДТ „недължимо платени такси се връщат по искане на заинтересованата страна“, уточняват от външното ни министерство.

Спрямо Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство. Поискани са и обяснения от посланика ни Нидерландия Румен Александров.

Гешев: Няма връзка между обвиненията на двамата бивши ръководителите на Разузнаването

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си