„Мащабът е различен, но има сходни проблеми", каза още той

Няма връзка между обвиненията срещу бившите ръководители на Разузнаването, стана ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев, съобщава „Дарик Нюз”.

Бившият ръководител на Държавна агенция „Разузнаване“ и настоящ консул в Мюнхен Драгомир Димитров се сдоби с обвинение заради теч на класифицирана информация, довел до облагодетелстване на конкретна фирма. Делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров пък от години обикаля различните съдебни инстанции.

Консулът ни в Мюнхен обвинен в престъпление по служба като шеф на разузнаването (ВИДЕО)

„Мащабът е различен, но има сходни проблеми. Обвиненията са за по-малки суми, да го кажем по този начин“, коментира Гешев, който увери, че няма пряка връзка между двата случая.

Той не даде никакви подробности и за фирмата, облагодетелствала се от действията на Драгомир Димитров.

Главният прокурор Иван Гешев коментира и разследванията срещу незаконния внос на отпадъци, които постави под специалния надзор на апелативните прокуратури. „На всички ни е ясно, че този куазус с вноса на боклук, основно от Италия, е от огромен обществен интерес. Проблемният боклук е от Италия, от страни от ЕС не са констатирани проблеми между документалната страна и реално внесения боклук. Тук се налага по-сериозен контрол върху досъдебните производства, върху тяхната срочност, върху провежданите действия“, обясни той.

Шефът на Държавната агенция „Разузнаване“ напуска поста си

Гешев припомни, че има сформиран оперативен щаб, където ДАНС и МВР съвместно анализират цялата информация. „Не заслужаваме да превръщаме България в депо на отпадъците на други държави. Ако всичко беше наред с този сегмент от вноса, нямаше да има такъв голям ръст на годишна база. По статистически данни, според мен, проблемът е започнал от средата на 2017 г. Второ – ако беше толкова „полезно“ и „безболезнено“, щяха да го депонират и изгарят в Италия, а не в България“, смята ръководителят на държавното обвинение.

Според него не всичко по този казус може да бъде решено от прокуратурата, защото тя се занимава само със случаите, при които има престъпления. За всички останали нарушения има безброй контролни органи, припомни Гешев.

Обвинител номер едно изказа и мнението си за това дали предстоящото увеличение на магистратските заплати трябва да бъде еднакво за всички. „Това е сложен въпрос. Има различни виждания по него. Още не съм ориентиран добре в тематиката, проблемът беше дискусионен. Бил е такъв и миналата година. Ще видим на кой вариант ще се спрем“, коментира той и допълни: „Разликата във възнаграждението трябва да има, за да има стимул, но трябва да е разумна“.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си