В страната са регистрирани 1749 случая на инфекцията

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоза изпрати министъра на съобщенията и цифровите технологии в двумесечен специален отпуск за нарушаване на карантинния режим, съобщава службата на южноафриканския лидер.

Китай започва да отменя карантината на Ухан от днес

Причината за това решение бяха съобщения, които се появиха в социалните мрежи. Според тях шефката на ведомството Стела Ндабени-Абрахамс се прибрала вкъщи при своя приятел за обяд, което е "в противоречие с правилата на изолационния режим". Администрацията припомня, че всички жители на Република Южна Африка трябва да останат у дома, за да "спасят Южна Африка от разпространението на коронавируса". Във вторник президентът на републиката извика министъра и "изрази неодобрение от нейните действия".

"Президентът Рамафоза изпрати министъра в специален отпуск за период от 2 месеца, през което време министърът от кабинета на президента Джексън Мтембу ще изпълнява функциите на министър Ндабени-Абрахамс. Президентът отправи порицание към министъра и нареди да се извини на населението. Държавният глава прие извинението на министъра за нарушението, но беше непреклонен, въпреки смекчаващите обстоятелства, за които тя говори", - се казва в изявление, публикувано в Twitter от президентската администрация.

Глобиха възрастна италианка - ходила до магазина 11 пъти за ден

От кабинета на лидера също отбелязаха, че един месец от принудителния отпуск на министъра "няма да бъде изплатен". "Никой от нас, особено член на националната изпълнителна власт, не трябва да подкопава усилията на нашата страна да спаси живота в тази трудна ситуация", каза президентът и добави, че въведените закон и ограничения са еднакви за всички.

Според последните данни на Министерството на здравеопазването на ЮАР, в страната са регистрирани 1749 случая на инфекция с коронавирус COVID-19, от този брой пациенти 45 души са се възстановили и 13 са починали.

Преди това президентът на Южна Африка обяви въвеждането на 21-дневна карантина в цялата страна. Забраната не се отнася за медицинския персонал, спешните служби и службите за сигурност, както и за тези, които участват в производството, разпространението и доставката на храни и стоки от първа необходимост.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП