Бъдещите офицери направиха учение във връзка с извънредното положение

Учение във връзка с извънредното положение направиха курсанти от Националния военен университет във Велико Търново. Само за три дни бъдещите офицери разкриха военно полева болница и кухня за 400 болни.

"Колодрума" в Пловдив се превърна в полева болница (ВИДЕО)

Акцентът пада върху това как армията да успее да изхрани тези 400 души при евентуална криза, свързана с извънредното положение. Курсантите тренират като приготвят храна за своите колеги в реални полеви условия. 92-ма души ще се грижат за всички 400 млади военни.

"Сформирали сме полеви-продоволствен пункт. Основното задание е да се изгради военно полева болница, която ние трябва да осигуряваме с храна. Моментът показва колко е важно да бъде възстановена способността на воисковото хранене", обясни началникът на НВУ „В. Левски” – В. Търново полк. Иван Маламов.

Тренировка по разгръщане на полева болница се провежда в София

По време на учението курсантите приготвили пица, пържена риба и салата. Според тях този опит ще им бъде полезен. За да се гарантира хигиената в полевата болница в учението се включиха и курсанти – химици.

 

 

Всички курсанти във Военния университет са изолирани още преди да бъде въведено извънредното положение в страната. Обучението им е дистанционно по система изградена още преди 15 години. “Всички учебни програми се разработват в електронен формат, преминават през системата за сигурност на информацията и се предоставят в нашият сектор за дистанционно обучение за качване в платформата”, каза подполковник Стефан Маринов.

“Всеки един от обучаемите има създаден профил за ползване на системата, с което му се предоставят и правата по направените им учебни планове и програми”, обясни Майор Георги Христов – заместник-началник на Център за дистанционно обучение.

Курсантите от Националният военен университет остават под карантина до края на извънредното положение. И тъй като бъдещите офицери са изолирани от 8 март до второ нареждане курсантите ще посрещнат Великден във военното училище. Там, обаче има църква, в която ще се отслужи литургия.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.