Земеделският министър се позова на данни на производителите на българска храна

Търговците работят с надценки средно от 50%, сочат данните на производителите, затова няма основание храните да поскъпват, ако бъдат отделени пространства, където да се продава само българска стока. Това стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”.  

„Ако решават, че в кризисното положение могат да взимат по-високи надценки, никой не може да се бърка”, коментира Танева.

Ще има ли повече български стоки в магазините? (ВИДЕО)

Тя отново обясни идеята на земеделското министерство за подкрепа на българските производители. „Искаме всеки национално представен оператор за търговия с храни и хранителни продукти да предостави площи за предлагане на местни регионални храни. А целта ни е българският потребител да има достъп до свежи продукти от местни производители. Практика, каквато има в много европейски страни. А някои от тях я въведоха сега, за подкрепа на местните общности”, коментира Танева.

Тя категорично отрече да се внасят регулации в бизнес модела или във верига на доставки.

Министерството на земеделието иска повече българска продукция в магазините

„Не внасяме никакви регулации в общите принципи на снабдяване на веригите. Говорим за предоставяне на възможност за излагане на продукцията на местните производители. Не говорим за условия на продажба, потребителят ще избере какво да си купи”, уточни Танева.

Относно съмненията, че некачествена стока ще стига по-лесно до щандовете на магазините и съответно до потребителите, Танева е категорична, че системата за контрол е еднаква за всички.

„Всеки ден спираме камиони. Само вчера спряхме 20 тона домати и краставици с пестициди 10 пъти над нормата. Нека не манипулираме обществото”, призова Танева.

По думите й мерките, предложени от земеделското министерство, могат да се изпълнят за 2 седмици при желание на всички страни.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.