От 21 април поеттапно ще възстановят синята и зелената зона в София

И мерки за бизнеса в София. Наемите на всички общински имоти, в които има търговски обекти, се опрощават, ако съответните магазини, ресторанти, барове и закусвални не са работили при извънредното положение. Ако са били отворени, но печалбата им е намаляла, наемът също може да бъде намален. С 50 на сто по-малко ще плащат за сергии и търговците по пазарати, когато ги отворят.

Заведенията, които не са работили през този период, се освобождават от такса тротоарно право. А с два месеца се отсрочва плащането на такса смет, първата й вноска ще се дължи в края на юни, а не до края на април.

Наред с останалите икономически мерки - Столичната община дава еднократно помощ на независими творци в рамките на 1000 лева за продукти, които могат да реализират онлайн през май и юни.

Общината заделя и един милион лева в гаранционен фонд за подкрепа за малкия и среден бизнес в столицата.

Един милион ще отидат и за финансиране на общинските поликлиники. Парите са за заплати.

И още от 21 април поеттапно ще възстановят синята и зелената зона в София. Първо ще върнат плащането за синята. По примера на наземния транспорт от днес метрото ще се движи до 23 часа.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!