В София са поискали увеличение на цената на парното с 20%

На фона на понижаването на цената на природния газ, топлофикациите в страната масово са поискали увеличение и то драстично. Във Велико Търново е заявено увеличение на парното от 140,5%. От „Топлофикация София“ са поискали цената да се увеличи с 20%.

Как и кога ще се връщат надвзетите пари за газ и парно на потребителите и индустрията?

„Искам да успокоя всички, че тези цени не са окончателни. „Топлофикация София“ е поискала повишаване на цената, но всички изчисления са направни на база на действащата цена на природния газ до 31-ви март. Цената, която сме поискали от КЕВР е дори по-ниска от действащата до 31-ви март. След като е подадено искането, цената на газа и на топлинната енергия е променена“. Това заяви говорителят на „Топлофикация София“ Елизабет Павлова.

„Това наше искане е направено на основание на действащите цени до 31-ви март и то ще бъде променяно съгласно новите цени, които може би ще бъдат определени от КЕВР“, посочи още тя.

„Към този момента клиентите трябва да са спокойни“, категорична бе Павлова.

ОКОНЧАТЕЛНО: „Булгаргаз” ще връща 45 млн. на бизнеса

От „Топлофикация Велико Търново" съобщиха, че техните изчисления също са направени на базата на цената до 31-ви март.

„Въпреки всичко, което се е получило, „Тополофикация Велико Търново" е поела ангажимент и още преди месец и половина съгласно указанията на КЕВР в местна медия е оповестила цената, която ще предлага. КЕВР дава пределна цена, а дружеството може да я намалява и да прави промоции, както сметне за добре. Ние искаме поскъпване от 6%“, каза председателят на борда на директорите на „Топлофикация – Велико Търново" инж. Атанас Димитров.

„Независимо от получените към момента изчисления, сме взели решение за много по-ниска цена", посочи още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.