Темата коментира председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов

Близо 22 млн. лв. за крайните снабдители, около 72 млн. лв. за „Топлофикация“ и близо 56 млн. лв. за бизнеса дължи „Булгаргаз“ след намаляването на цената на газа от „Газпром“ със задна дата август 2019 - март 2020 година. Сумите обяви председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов в студиото на „Здравей, България“. Той уточни, че около два месеца след влизането в сила на промените в закона за енергетиката всеки един от потребителите ще получи известие - колко пари му дължи „Топлофикация“ или газоразпределителните дружества.

ОКОНЧАТЕЛНО: „Булгаргаз” ще връща 45 млн. на бизнеса

"Средно около 2 месеца, след като законът влезе в сила и след изчисления на КЕВР по веригата, всеки потребител трябва да получи парите, които му се дължат. Той трябва да е предварително известен каква е сумата, която трябва да получи от „Топлофикация". Въпросната сума трябва да се приспадне още от първата сметка", поясни Николов.

По думите му от гледна точка на прихващането няма значение каква точно е сметката. „Това може да не е изравнителна сметка, може да бъде и текуща, може да бъде и за топла вода. Проблемът донякъде е, че може би няма да си получите веднага парите, защото сега прогнозно вие плащате повече от миналата година. Най-вероятно при изравнителната сметка „Топлофикация“ ще ви дължи пари“, посочи депутатът.

Дачев: Бизнесът ще съди "Булгаргаз", ако не получи компенсациите си

Според него потребителите могат по всяко време да проверят как се е формирала сумата. „КЕВР ще дава информация по месеци за това каква е цената на газа и на тока. Така ще се види каква е разликата между старата и новата тарифа. Оттам нататък лесно може да се сметне и на базата и на данните от уредите за дялово разпределение“, коментира още Николов.

 

 

Запитан за дължимите пари на бизнеса, той каза: „Истината е, че тези пари не са на „Булгаргаз“. Те са си на бизнеса. Надвзети са поради непазарен принцип и бизнесът е в правото си да си ги иска“.

„Имаше неразбиране за начина, по който трябва да се върнат парите. Ако го бяхме направили директно със закон, както те искаха, имаше вариант да изкривим пазара и да имаме наказателна процедура. След емоционални разговори и с ръководството на КРИБ, и с работодателите успях да ги убедя, че не това е начинът“, посочи още той. 

„Решението на КЗК на база на искането на „Булгаргаз“ вече е излязло. Оттам казаха, че няма да има изкривяване на пазара и че трябва да се върнат тези пари“, каза Николов.

„Предполагам, че след решение на борда на директорите на „Булгаргаз“, по веригата БЕХ и министъра, това ще влезе на Министерския съвет най-вероятно другата седмица. След него парите ще се върнат веднага“, каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.