Това обявиха премиерът Бойко Борисов и ген. Венцислав Мутафчийски

Правителството обмисля вариант мерките срещу пандемията да бъдат облечени в нов закон. Това може да стане след 13 май, за да може да падне извънредното положение. Проиграват се и различни сценарии как да се отбележи 6 май.  Новината съобщи премиерът Бойко Борисов.

Но демонстрацията на военна мощ ще се случи в много по-ограничен мащаб.  Военен парад, такъв, какъвто сме свикнали да виждаме, няма да има, категорични са и премиерът, и Националният оперативен щаб.

„Парад не може да има.Сутринта говорихме с Каракачанов само за парашутните войки и авиацията. Да направят едно движение все пак да си честваме празника”, коментира Борисов.

1387 са заразените с коронавирус у нас

„6 май, ден на Храбростта и Българската армия, за съжаление тази година няма да може да се проведе във формата, в който се провеждаше предишните години.По този въпрос не сме имали абсолютно никакви проблеми с министерство на Отбраната. Ще има форма на отбелязване все пак, за самите училища, които ще се съберат, ще направят тържествен Марш, ще си излъчат по различни програми. Има какво да покаже българската армия по телевизионни програми за своите успехи и включително ВМА“, коментира председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

5 са точките в страната, където военните ще покажат цвета и мощта на армията. Спектакъл, най-близък до познатите паради, подготвят в Националния военен университет във Велико Търново.

„С личен състав, с техника, с освещаване на бойните знамена. Курсантите вече са доста ентусиазирани. Надявам се да се получи добре“, каза Иван Маламов, началник на НВУ “Васил Левски” - В.Търново.

Военноморските сили ще направят демонстрация във Варненския залив. А военната авиация ще покаже спасяване на катапултирал пилот в Граф Игнатиево.

Във въздушното шоу  ще участват двойка изстребители МиГ-29, два щурмови самолета Л-39 и три от хеликоптерите “Кугар”.

Четирима пациенти с тежки съпътстващи заболявания са излекувани от COVID-19

В София на 6 май ще бъдат поднесени цветя на Паметника на незнайния войн. Там ще са началникът на отбраната Емил Евтимов и президентът Румен Радев.

Репортери: Ивелина Николова, Николай Василковски

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!