Отварянето на детските градини и училищата до края на май ще бъде грешка, смята директорът на "Пирогов"

Има нужда от разхлабване на мерките, но не трябва да е тотално. Това заяви директорът на болница „Пирогов” проф. Асен Балтов в ефира на „Събуди сe”.

„Постепенното, внимателното освобождаване на някои неща, които да могат да бъдат допълвани и правени – както свалянето на маските и разходките в паркове и планини, смятам, че е добре”, допълни той.

Първи починал лекар с COVID-19 у нас, заразата обхвана нова област

Според Балтов провеждането на матури през месец май ще бъде грешка. Той смята, още че пускането на децата в градините и яслите, както и отварянето на училищата, няма да е добро решение.

Директорът на „Пирогов” е на мнение, че коронавирусът ще продължи да циркулира да 2021 г. „За съжаление, смятам че това е реалната картина. Виждаме, че имаме продължително плато, което се дължи на подтискането на инфекцията. Новите случаи, които са в рамките на 50-тина за денонощие, неминуемо ще доведат до по-продължително плато. След това ще има случаи на малък "взрив", подобен на този в старческите домове”, каза още той.

Националният оперативен щаб спира да дава ежедневни брифинги (ВИДЕО)

За да има втори пик в страната, трябва да са отворени всички граници и да има привнасяне на инфекцията, обясни Балтов.

Стана ясно, че заразените лекари в „Пирогов” са 48, от тях 7 са вече излекувани. „Останалите продължават своята карантина. До този момент нямаме случай на тежко протичане на болестта. Повечето от заразените медици са без симптоми или с много леки”, обясни директорът на болницата.

Учените с три сценария за развитието на коронавируса (ВИДЕО)

Той допълни, че в лечебното заведение са направени 1 000 PCR теста на служителите. От тях положителни са били 48. Десет от инфектираните са работили с пациенти с COVID-19. 

Отпада забраната за посещения на природни паркове и планини

Отменят задължителното носене на маски на открити обществени места (ЗАПОВЕД)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Целия разговор с проф. Асен Балтов гледайте във видеото.