От партия „Възраждане” обещаваха, че ще се откажат от субсидията, но не го направиха

Партийните субсидии - тема, която от няколко години разпалва страстите у нас. Социологически проучвания и един проведен референдум показват, че мнозинството българи са против държавата да налива пари в партиите.

 

 

Първият политик, който публично застана на тази позиция, е проф. Минчо Христов - бивш независим депутат, който 4 години ходеше на работа в парламента със своето скромно колело, а впоследствие му бе забранено да го паркира до сградата, защото уронвал престижа на институцията. Преди парламентарните избори през 2017 година Христов, който традиционно получава около 1% при участието си в избори, обяви публично, че ако някоя партия обещае, че ще се откаже от партийната субсидия, той ще влезе като кандидат в нейната листа. Само една партия му обеща това. Новосъздадената малка партия „Възраждане“. И лично нейният председател – варненецът Костадин Костадинов. Двамата си стиснаха ръцете в ефир.

Обещанието, че ще се откажат от партийна субсидия Костадинов рекламира широко през цялата кампания. И в национален ефир.

Партийната субсидия става 8 лева

Така с подкрепата на привържениците на проф. Минчо Христов и обещанието да се откаже от партийна субсидия, партия „Възраждане“ получи над 1% от гласовете на парламентарните избори през март 2017 година. А с това и право на партийна субсидия от 1,6 милиона лева за 4-годишния мандат. Какво се случи само няколко дни по-късно? Председателят на партия „Възраждане” Костадин Костадинов съобщи, че партията му няма да се откаже от тази субсидия поради юридически причини. Законът не му позволявал да се откаже.

Пред екипа на NOVA Костадин Костадинов обясни, че писмено е запитал Сметната палата и Министерството на финансите и от там писмено му отговорили, че няма право да се откаже от партийната субсидия. Затова по Закона за достъп до обществена информация поискахме копия на писменото запитване на Костадинов, както и на писмото, с което от Министерството на финансите му отговарят. И какво открихме.

„Уважаеми господин служебен министър, уважаеми господин председател, законосъобразен ли би бил евентуален официален отказ от политическа партия „Възраждане“ да получи субсидията и такава въобще да не бъде превеждана на партията? Ако това е възможно, каква е процедурата, която да бъде следвана за горното действие, с оглед то да бъде валидно изразено и да породи желаните от нас последици?”.

А ето и отговора от Министерството на финансите:

„Уважаеми господин Костадинов, предвид изразената в писмото позиция, политическа партия „Възраждане“ по своя преценка може да не упражни предоставеното й със Закона за политическите партии субективно право чрез един от следните варианти:

А/ Да не подава заявление до Министерството на финансите за получаване на субсидия. В случай, че в Министерството на финансите не бъдат представени определените документи от политическа партия „Възраждане”, Министерството на финансите няма да може да разпредели и да преведе държавна субсидия по сметката на тази партия.

Б/ Да подаде изричен отказ от получаване на полагащата й се държавна субсидия. Изявление за отказ от субсидия може да направи единствено лицето, което представлява политическата партия, вследствие на което полагащата се субсидия ще остане като икономия в държавния бюджет.

Ясно и точно. Партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов може да се откаже от субсидията. В това писмо той получава и точни обяснения, как да го направи, ако иска. Вместо да последва тези препоръки, за да се откаже от субсидията, както е обещал на своите избиратели, лично Костадин Костадинов подписва и подава в Министерството на финансите следното заявление.

„Заявление от политическа партия „Възраждане“, чрез Костадин Тодоров Костадинов – председател и представляващ. Политическа партия „Възраждане“ с настоящото официално заявява желанието си да получава държавна субсидия, която следва да бъде превеждана по приложената банкова сметка”.

Това заявление Костадинов подава само месец след изборите. Избори, на които партията му е получила подкрепа, точно заради предизборното обещание, че ще се откаже от тази субсидия. От времето на тази кореспонденция до днес Костадинов продължава да твърди, че по юридически причини не е имал право да се откаже от субсидията. И, че писмото било неясно и тълкователно. И неговите юристи го тълкуват, че партията му няма право да се откаже субсидията. А иначе в своите изявления пред медиите, Костадинов само говореше какво съдържа писмото, но нито веднъж не го показа. А в него ясно и точно му е обяснено, че има право да се откаже от субсидията, както и двата начина, по които може да го стори.

Веднага след като публично обясни, че по юридически причини не може да се откаже от субсидията, лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, пак през медиите декларира, обяви, че ще дари цялата субсидия за благотворителни цели.

Защо депутатите се скараха и в последния ден от дебатите за партийната субсидия?

От тогава изминаха 3 години. Проверихме дали го е сторил. И ето какво открихме в отчетите, които по закон е длъжен да представи пред Сметната палата. За три години партията му е получила 1 милион лева от държавата. И от тях е направила дарения за 250 000 – тоест една четвърт. В сметката на партията са останали 60 000. Това означава, че 700 000 лева са изхарчени от ръководството за друго. Част от тях - 370 000, са отчетени като „външни услуги“, наеми на офиси, реклама с билбордове и медийна пропаганда. 150 000 лева са платени само на телевизия „Евроком”. А Костадин Костадинов става постоянен гост в различни нейни предавания и на всеослушание я нарича единствената независима и обективна телевизия в България. Телевизия, на която заплаща от държавната субсидия, която е получил и от която преди изборите обеща да се откаже. И с това обещание привлече гласоподаватели. И проф. Минчо Христов в своята листа, а с това и неговите симпатизанти.

„Това ,че Минчо Христов е излъган не е проблем. За съжаление избирателите бяха излъгани. За мен големият проблем на всички български политици е това, че говорят едно преди изборите, а правят друго след изборите”, коментира проф. Минчо Христов.

А след изборите през 2017 г. когато партията „Възраждане” получи малко над един процент и с това и държавна субсидия от 1,6 милиона лева се случи още нещо. От панелния си апартамент в работническия жилищен комплекс „Кайсиева градина”, лидерът на партията Костадин Костадинов се премести в къща, която купува за 200 000 лева, на страхотно място, близо до брега и с великолепна панорама. А пред нея вече паркира кола за 40 000 лева, която си е купил от магазина.

Екипът ни засече Костадин Костадинов, докато се прибираше в новата си къща с новата си кола.

„Имах 15 000 лева спестени, изтеглих още 199 000 и си я купих”, заяви Костадинов пред екипа на NOVA.

Какво още каза той - вижте във видеото!

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.