Излекуваните са общо 384 души

53 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. От тях в болница са 25 души. Общо заразените са 1811. Това съобщиха от Националния оперативен щаб.

За последните 24 часа са направени 1163 проби. В София новите случаи са 19. От тях 12 са в домове в социални служби. 

Излекуваните в страната са общо 384 души или 22 %. В болница са настанени 353 души, като от тях 38 са в интензивни отделения. 

Новите случаи се разпределят така: София – 19; Ямбол – 12; Пазарджик - 5; Плевен - 5; Перник - 4; Бургас - 3; Благоевград -2; Враца – 2; Кюстендил – 1.

Има един нов случай сред медицинския персонал и с него общият брой става 192. Заразена е медицинска сестра от „Пирогов“.

На брифинга стана ясно още, че общо 48 медици от спешната болница са заразени с коронавирус. 7 са излекуваните. Очаква се тази седмица да свърши карантината на още 14, които бяха първите заразени в хирургическата клиника.

„Четирима медици са на лечение в „Пирогов“ в средно тежко състояние. Правим всичко възможно да ограничим пораженията. Това не затруднява работата ни, защото имаме изключително голям кадрови персонал“, обясни директорът на болницата проф. Асен Балтов.

Починалите с коронавирус в страната са 84. Мъж на 67 години е починал в МБАЛ-Велико Търново с придружаващи заболявания и диабет. Другият починал е на 70 години в МБАЛ-Ямбол, който е имал белодробна болест.

Националният оперативен щаб с първи брифинг след промяната на правилат

Ген. Мутафчийски обясни, че лечението с кръвна плазма се прилага само във ВМА, тъй като болницата разполага със собствен кръвен център и има възможност да набира доброволци с антитела.

„Този метод беше приложен върху двама пациенти. За съжаление, преди три дни почина единият, който беше в по-леко състояние, но имаше придружаващо заболяване – левкемия. Другият пациент, който беше в тежко състояние и интубиран, вече е в добро“, каза началникът на Оперативния щаб.

Главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че в момента тече изследване на персонала от домове за стари хора, за хора с психически увреждания и открити жилища. „Тяхната бройка е твърде голяма. Над 15 000 са само домуващите, отделно има и персонал. Изследването ще продължи поне седмица и дори повече. Последните цифри сочат 80 заразени домуващи и 30 души персонал. Огромна част от тях са съсредоточени във Видинско – двата дома в Орешец и Кула. Ако е необходимо, здравите ще бъдат извеждани от домовете и ще бъдат настанявани в хотели“, каза той.

70 българи са блокирани на летище в Париж

От Щаба бяха категорични, че най-голямата заплаха за влошаване на ситуацията остават връщащите се от чужбина българи, които образуват огнища в кварталите, в които се прибират. Директорът на РЗИ-София - Данчо Пенчев, даде пример с една от българките, стъпила болна на родна земя с полет от Нидерландия.

„Жената е била привикана към Гранично-здравния контрол. Не е изчакала консултация със специалист. Преминала е през Паспортна служба и е била гонена в багажното отделение. Тя е отказала да се върне обратно или да отиде в болница. Информацията за това, че не се е чувствала добре в самолета, е дадена от други две лица, които са били близо до нея. В мига, в който, болни хора кацнат на летище София, бързат да напуснат в посока родното им място“, обясни той.

„Имаше случай, в който термокамерите засякоха двама пасажери с температура 34 градуса. След час тя бе 38 градуса. Те бяха закарани в лечебно заведение. Как бихме могли да знаем дали някой от пътниците не е пил антипиретици?“, пита Пенчев. 

„Имаме покачване за заболеваемостта. Никой не отрича този факт. Все още системата може са се справи с нея. Отпускането на мерките поставя изключителни изисквания към гражданите, които трябва да проявят съвест и да носят маски в затворените пространства. Наблюдават се нарушения“, заключи Мутафчийски.

От днес започва пълна дезинфекция на болницата във Видин. Заразените медицински работници там са общо 40. 

Репортери: Ивомира Пехливанова, Даниела Пехливанова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.