Това потвърди консулът ни във френската столица Милена Узунова

Българите, които бяха блокирани на летището в Париж, вече са на територията на Франция. Те са били допуснати извън летището. Очаква се днес с първия възможен полет за София те да бъдат върнати обратно в България. Това потвърди консулът ни във френската столица Милена Узунова

Вчера от МВнР съобщиха, че 70 български граждани - сезонни работници в земеделието, са били блокирани на летище в Париж. Групата е пристигнала на летище „Шарл де Гол“ във френската столица на 5 май, като работниците са били наети у нас чрез посредническа фирма. 

70 българи са блокирани на летище в Париж

В момента българите са настанени в сграда на Червения кръст, която се намира близо до летището. Иззети са им всички лични вещи и телефони. "Снощи около 5-6 часа ни докараха тук. Условията са добри. Ние носим малски, а на летището никой от полицаите не беше. Тук също не носят маски. По-възрастните хора носеха в себе си лекарства, които обаче им бяха конфискувани", каза Христофор Николов, който е един от малцината, успели да стигнат до крайната си дестинация. Българинът работи от дълги години в строителството край Лазурния бряг.

“След кацане, чакахме в една дълга колона. Един от полицаите попита дали има други хора, освен българи и ги повика. Аз отидох при него и му казах, че ние сме българи, но имаме и френски карти. Тогава ни извика при него”, разказа Христофор.

“В нашия полет имаше селскостопански работници и хора, работещи в строителството. Повечето хора бяха от малцинствата”, каза още той.  

Ученици от Свищов, завърнали се от Сицилия, ще бъдат под домашно наблюдение

Не такава е съдбата на Мариян Лебанов, приятел и колега на Христофор, който френските власти не допускат с мотив за липсващи документи. Той прекарва последните две нощи в Центъра за временно настаняване край парижкото летище.

„В момента сме на аерогарата. Докараха ни. Преди малко ни дадоха и храна. Има около 30 полицаи“, казва той.

„Снощи ни събудиха в 2 часа и казаха да не се притесняваме. На летището всеки ще има право да избере дали да се върне в България, или да остане. За тези, които ще останат, трябва да изкарат тук 48 часа и след тях всеки си заминава по направление. Всеки път обаче ни казват различни неща. Не знаем вече за какво точно става въпрос“, разказва Лебанов.

Българите били накарани да подпишат документ, чието съдържание не разбирали, а всъщност се оказва, че са подписали обратното си връщане в България. Оплакват се, че на летището се държали с тях лошо.

 

 

„Не е вярно, че са им отнети личните вещи. Техният разказ се отнася за 5-ти май. Телефоните им не са били отнети през цялото време. Част от хората са разговаряли с близките си и работодателите си“, заяви консулът ни във френската столица Милена Узунова.

„Лично разговарях с хората вчера. Казаха, че са доволни от условията, в които са настанени“, каза още тя.

Полетът с българските граждани се очаква да пристигне в София около 14 часа българско време. Заради нуждата на Франция от сезонни работници, вероятно, голяма част от тях ще могат да се върнат отново в страната, след 11 май, когато властите ще отпуснат строгите мерки, взети покрай пандемията с коронавируса.

Репортер: Петя Желева

Повече по темата гледайте във видеото.