Групата от 73-ма сезонни работници не беше допусната във Франция

Самолетът с българите, които бяха блокирани на парижкото летище „Шарл де Гол”, кацна в София. Групата от 73-мата български граждани - сезонни работници в земеделието, пристигна във Франция на 5 май. Те обаче не бяха допуснати да влязат в страната. Ето и мотива - не отговаряли на всички условия, за да влязат страната.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Изнервени и тревожни, малко след 15 часа, на българска територия се приземи групата сезонни работници. Твърдят, че са станали жертва на хора с нередовни документи и са категорични, че ще опитат отново да заминат за Франция.

„Имаше хора с временни договори и ни върнаха заради тях“, разказва групата. Те се оплакват от лошо отношение от страна на френските власти към тях.

„Аз чукам на вратата, полицайката идва, крещи – аз им разбирам, просто не мога да им отговоря. Взеха ни телефоните. В момента даже мобилният ми телефон е счупен. Това е нещо невъзможно. Да ни тормозят, да ни блъскат, да ни дадат като кучетата, по едно парченце хляб“, разказват те.

Малко след като групата е откарана в център за временно настаняване край парижкото летище, българите е трябвало да се разделят със своите лични вещи и мобилни телефони. „Нито ни казват къде отиваме, нито нищо. Взеха ни телефоните, парите и всички документи. От три следобед до три през нощта – нито вода, нито ядене“, разказва още българската група.

Очаква се българите, блокирани на летището в Париж, днес да се прибират у нас

„Взеха лекарствата на братовчедка ми. Попитах за моите, но те отказаха и ги счупиха с краката си точно пред мен", добавя потърпевша.

Сезонните работници били принудени да подпишат документ, чието съдържание не разбирали, а всъщност се оказва, че подписали връщането си в България. Сънародниците ни споделят, че само преди дни, друга група, със същата фирма е пристигнала успешно на френска земя и вече работи на ягодовите полета.

„На трети пътуваха 40 човека, заминават със същите документи, на 4-ти и 5-ти вече са на работа. Ние заминаваме на пети сутринта, в 09:10ч. слизаме на аерогарата, спипаха ни и ни казаха - документите ви са фалшиви“, разказват работниците.

Всички са категорични, че ще търсят правата си по съдебен път. При пристигането си в България всички пасажери преминаха проверка на здравословното състояние и ще трябва да останат 14 дни под карантина.

Над 70 българи са блокирани на летище в Париж

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.