Южната ни съседка постепенно разхлабва мерките

Коронавирусът промени гръцкия туризъм, начина на пътуване, както и настаняването в хотелите. Това лято в Гърция ще може да се влиза само със здравни протоколи, изготвени от правителството и Комисията по инфекциозни болести. Всеки, който иска да пътува до южната ни съседка, ще трябва да има здравен сертификат, издаден до 72 часа по-рано. В него трябва да е записано, че не е носител на заразата.

От тази година в хотелите в Гърция няма да има бюфети, а само сервиране по стаите от онлайн каталог. Той ще се изпраща на туристите по мобилен телефон. Шезлонгите на плажа ще имат покритие за еднократна употреба, а задължителната дистанция между чадърите става 2 метра.

Заразените с коронавирус в света вече са над 4 милиона

„Трябва да се съчетае функционирането на хотела със сигурността. Здравните протоколи са в процес на уточняване. Очакваме да са готови в средата на месеца. Хотели отварят от 1 юни. Ние искаме европейски указания за настаняване, за да може цяла Европа да бъде на едно ниво”, каза Хараламбос Вулгарис, Председател на хотелската асоциация на остров Корфу.

Носенето на маски и ръкавици в затворени помещения и по време на пътуване остава задължително. Във всеки хотел ще има лекар, който ще преценява дали туристите да бъдат тествани за вируса. Във всяка туристическа зона ще има „карантинен хотел“, в който ще бъдат настанявани носителите на заразата.

„Смятам, че туристическият сезон ще бъде успешен. Достатъчно е да отворят авиокомпаниите, за да дойдат туристи. Готови сме и ги очакваме”, каза Йоргос Вуцис, собственик на хотел.

„Ако не отворят авиокомпаниите, сме загубени. Смятам, че нещата са много трудни. Дори и да отворим сезонът е загубен. Туристите от основните европейски дестинации няма да дойдат. Капацитетът на хотелите е ограничен”, смята Григорис Гоцис, ресторантьор.

Туристите ще напускат Гърция без какъвто и да било контрол, за да се избегне риска от карантина в страната, която би спряла притока от туристи.

Къпането в морето е позволено от 4 май, но организираните плажове все още са затворени. Към момента Гърция остава затворена за туристи от чужбина, но в трескава подготовка за посрещането им скоро.

Ново огнище на коронавирус у нас, заразените вече са 1955

Информация: Бойка Атанасова 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.