Пакетът беше донесен в МС от журналиста Сашо Диков

Съдбата на футболен клуб Левски е под въпрос. Сагата придоби и политически привкус. От Дубай обвиняемият Васил Божков изпрати акциите на клуба, като ги джироса на името на премиера Бойко Борисов.

Така рано сутринта, пред вратата на Министерския съвет застана журналистът Сашо Диков, с ценните документи в ръка и в ролята на куриер. Премиерът отказа да ги приеме, а спортният министър определи това като несериозно.

Горанов: Божков да си плати данъците, тогава да иска продължаване на бизнеса

Безспорно тежък ден за привържениците на Левски, които продължават да не знаят дали отборът им ще продължи да съществува. Днешният ден е изпълнен и с много въпросителни. След като Сашо Диков донесе акциите пред Министерски съвет, а премиерът отказа да ги вземе, журналистът се насочи към "Герена". Оттам нямат право да вземат акциите. А според юристите ситуацията е необичайна и прецедентна.

Съобщението, че Васил Божков ще прехвърли акциите на Бойко Борисов дойде по имейл малко преди 8 часа. Той беше изпратен от „Нове Холдинг" с обяснението, че "ги прехвърлят на отговорника за погубването на клуба". Малко по-късно на вратата на Министерския съвет почука журналистът Сашо Диков. Оказа се, че Васил Божков лично го е избрал като физически куриер.

„Акциите ги взех преди 15-20 минути. Срещата беше пред „Александър Невски”. Връчи ми ги човек, който очевидно е натоварен с тази задача. Вчера в 13:32 часа ми се обади г-н Божков от Дубай и ме попита: „Имаш ли нещо против да дадеш акциите на новия собственик на „Левски” г-н Бойко Борисов?”, обясни пред журналисти Сашо Диков.

От документите, пратени от Божков, срещу когото българската прокуратура е повдигнала 11 обвинения, става ясно, че близо месец акциите са били притежание и на бившия играч на сините Христо Йовов. Това се е случило непосредствено след оттеглянето на Спас Русев от клуба. Йовов от своя страна ги е джиросал на Божков, а той на приближения си Георги Попов.

Очаквано премиерът не слезе, за да получи пратката от Дубай. Направиха го директорът на пресслужбата Севделина Арнаудова и спортният министър Красен Кралев, които определиха това действие като несериозно.

„Съжалявам много, но не мога да ги предам, защото г-н Борисов отказва да ги приеме. Не мога да вляза в ролята на куриер. Г-н Борисов смята, че това е несериозно и отказва да куриерствам и той да вземе акциите по такъв начин”, заяви Севделина Арнаудова, началник на пресслужбата на Министерския съвет.

Бизнесменът, подал сигнала срещу Божков: Той поръчва убийство, както се поръчва пица

А спортният министър обясни, защо министър-председателят не може да е собственик на „Левски”. 

„За да има прехвърляне на акциите, трябва да има волеизявление от двете страни. Очевидно едната страна не желае, смятаме, че това е опит за политизиране на съдбата на „Левски”, който не е реден. Няма как премиерът на държавата да бъде собственик, на който и да е клуб”, заяви спортният министър Красен Кралев.

И обясни кой според него трябва да притежава акциите на футболния клуб.

„Виждаме, че има желаещи за тези акции. Ако те не потвърдят желанието си, редно е акциите да отидат в привържениците на клуба, които са изявявали нееднократно желанието си да поемат съдбата на клуба в свои ръце”, заяви Красен Кралев.

До момента Борисов не е коментирал лично темата. Преди няколко дни той обяви, че от времето, в което беше главен секретар, не влиза в диалог с обвиняеми лица.

Отпратен от Министерския съвет, Сашо Диков отиде и пред вратите на "Герена". Акциите бяха приети, но само за съхранение.

„Това, което ще се опитаме да направим, е да разрешим казуса по някакъв начин. Акциите, временните удостоверения, са прибрани в касата на клуба и ние не можем да разполагаме с тях по никакъв начин”, обясни изпълнителният директор на клуба Павел Колев.

Треньорът на баскетболния клуб „Левски” - Константин Папазов очакваше да получи по куриер акциите на сините. Това обаче не се случи. Папазов разбрал снощи, че няма той да е получателят, след като в 09:00 часа днес не бил повикан да се яви никъде. Въпреки това, Тити Папазов е готов да търси спонсори за „сините” и не се е отказал от намеренията си.

„Ако г-н Божков и г-н Попов са добронамерени, а аз силно се надявам да бъдат такива, трябва час по-скоро да предприемат следващ ход. Вероятно г-н Божков ще ги предложи на следваща опция, защото тази, която е съществувала в неговото съзнание, е отказана. Аз сам не мога да направя нищо. Смятам, че „синята” общност може да спаси „Левски”. Сега категорично заявявам, че съм провел доста срещи и разговори и имам стратегия как да се случи това”, заяви Константин Папазов.

"Лудогорец" подкрепи "Левски" в тежката битка на "сините"

Всичко това доведе и до пълна правна каша. Според едни юристи, джиросването на името на Борисов прави именно премиерът собственик на клуба, според други юристи - това не е така. Общо е мнението само за едно - че ситуацията е прецедент.

Юридическият възел може да се заплете още повече при искане на експертиза дали подписът на трегият обвиняем - Георги Попов, е истински. Появи се сравнение между подписа, който е сложен на акциите, с такъв на Попов от други документи. Евентуална експертиза може значително да разбърка картите и да забави решението за съдбата на футболния клуб.

Новината от стадион "Георги Аспарухов", на фона на административните и юридечески неволи от днес, е, че изпълнителният директор Павел Колев и старши-треньорът Петър Хубчев, заедно с неговия щаб, няма да подават оставки и продължават да работят в клуба. Добре познатият вече плик с акции се съхранява в клубната каса, но както стана ясно, в момента управата на Левски не може да разполага с тях.

Напомням ви, че от утре започва да тече 30-дневният срок, в който оперативното ръководство на „сините” трябва да подаде молба за несъстоятелност при невъзможност финансовите задължения да бъдат изпълнявани. А ситуацията към момента е именно такава, защото играчите не са получавали заплати за последните два месеца.

След разрешението от здравния министър и БФС, играчите на Левски ще подновят групови тренировки в петък. Футболният ни шампионат би трябвало да бъде подновен на 5 или 12 юни, като в следващите дни от БФС трябва да обявят и окончателна дата.

Още по темата гледайте във видеото

Репортери: Ивелина Николова, Добромир Николов, Георги Славчев

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.