Това съобщи на брифинг снощи здравният министър Кирил Ананиев

От полунощ България вече е в извънредна епидемична обстановка. Изненадващото решение беше съобщено на извънреден брифинг снощи от здравния министър Кирил Ананиев. Новата мярка влезе в сила моментално след изтичане на срока на извънредното положение. Президентът сезира Конституционния съд за  разпоредби от Закона за здравето, а парламентът - отново работи.

Мотивите на правителството за влизането в сила на извънредна епидемична обстановка са фактът, че заболяването е с неизвестен произход, научната общност по света все още не е на едно мнение за диагностицирането на заболяването, както и фактът, че огнищата на разпространение на заразата са на лице в цялата страна, освен в семейна и болнична среда.

Обявиха извънредна епидемична обстановка (ВИДЕО)

До 14 юни остават в сила всички мерки, познати досега, като носенето на маски в затворени обществени места, градски транспорт, както и спазване на необходимата дистанция. „Всичко това, което разрешено в момента да функционора продължава да функционира и за напред, всичко онова, което е забранено на този етап, няма да функционора от тук нататък”, обясни здравният министър.

 

 

Ограничението за влизане на чужди граждани у нас остава. Остава и 14-дневната карантина, която ще продължи да важи както за български, така и за чужди граждани. Ще започнат, обаче, разговори със съседните държави за въвеждане на реципрочни мерки при пътуване. А към работодателите препоръката е една. „Техният персонал да работи дистанционно, доколкото е възможно“, обясни Ананиев.

Ананиев въведе 4 нови заповеди за извънредната епидемична обстановка

Повторно затягане на мерките не изключено, ако бъдат регистрирани над 100 заболели на ден в рамките на седмица.

 

 

Сред разхлабените мерки - разрешено е свободното придвижване в паркове и градини. Създадени са и необходимите условия за подготовка на олимпийци ни в по-голямата част от националните бази. Футболните срещи след 5 юни ще се провеждат без зрители.  

Междувременно президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради обявяването на извънредна епидемична обстановка. Държавният глава оспорва обявяването й от Министерския съвет, липсата в определен срок за продължителността й в разпоредбите на Закона за здравето, формалните критерии за преценка на опасността за живота и здравето на хората и непропорционалното ограничаване на техните права.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.