Това стана ясно на брифинг на Националния оперативен щаб

Регистрирани са 31 нови случаи на коронавирус у нас. Общият брой на заразените е 2100. Това стана ясно на брифинг на Националния оперативен щаб. Сред заразените има и още едно дете - на 10 години.

Има и три нови положителни проби на медици, с което инфектираните представители на съсловието стават 228.

През последното денонощие са починали още трима души с коронавирус. Така общият брой на жертвите става 99. Един от починалите е от старческия дом в Кула, уведомиха от Щаба.

521 пък са вече излекуваните от COVID-19.

 

Националният оперативен щаб ще продължи да работи и да следи обстановката в страната, увери началникът на Щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Уточнени са приоритетите на Щаба, дадени са и конкретни задачи за изясняването на следващите мерки и правила за живот в условията на пандемията. По отношение на туризма Щабът има задача да наблюдава въвеждането на механизми по света.

Ананиев въведе 4 нови заповеди за извънредната епидемична обстановка

Относно детските градини, Мутафчийски обясни, че от Щаба следят обстановката в Западна Европа. На заседанието с премиера в четвъртък сутрин генералът изразил становище, че детските градини не бива да бъдат отваряни поне още седмица. 

"Има клъстърно разпространение на болестта, което ние отчитаме като много добре. Ако продължим в същия дух, това дава по-големи шансове за нормален живот в бъдеще", заяви Мутафчийски.

Обявиха извънредна епидемична обстановка (ВИДЕО)

Относно КПП-тата, началникът на Оперативния щаб подчерта, че те са премахнати от 6 май и няма как да се върнат с въвеждането на извънредна епидемична обстановка.

"Европейската комисия препоръчва реципрочни мерки, които съвпадат с препоръките на премиера Борисов - разговори между съседните държави за въвеждане на еднакви епидемиологични мерки", обясни Мутафчийски. В момента се работи активно за изработване на правила за самолетно пътуване. Според началникът на Оперативния щаб, за да има такъв вид туризъм, трябва да има ясни правила. Докато те не бъдат разписани изяснени, автомобилният туризъм остава приоритетен.

"Връщането не е връщане към живота, това е новата нормалност. Никой не говори за отпадане на физическата дистанция. Докато заразените бяха двама, ние нямахме никакви навици за този вирус. Сега вече дори и малките деца знаят, че трябва да си мият ръцете и да не се гушкат. Трябваше време", заяви Мутафчийски и изрази увереност, че са постигнати повечето цели на карантинните условия - ниска заболеваемост, обучен персонал, малко смъртни случаи.

Относно възобновените трансплантации, се използват модели на френски и германски протоколи, за да се изработят и български. Разрешението на трансплантационната дейност е взето след разговор на Щаба с министъра на здравеопазването.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.