Може да се премине към диференцирани ставки там, където е нужно да се подкрепи българската икономика, смята депутатът

Намален ДДС на детските стоки ще помогне срещу демографската криза. Това мнение изрази в предаването „Здравей, България” Йордан Цонев от ДПС, който оглави Временната анкетна комисия за разходите от коронавируса.

Той обясни, че в другите сектори, след въвеждането на европейска директива, ДДС вече се явява регулатор на цените.

„Твърдя, че може да се премине към диференцирани ставки там, където е нужно да се подкрепи българската икономика”, заяви депутатът.

Това обаче не се отнася за хляба. Цонев обясни, че още миналата година е имало срещи с бранша и е станало ясно, че намаляването на ДДС за сектора не означава поевтиняване на хляба.

„Много бизнеси пострадаха в кризата, но един беше спрян с ръчна спирачка – бизнесът на ресторантьорите и хотелите. Намаляването на ДДС за тях е решение на правителството, а ДПС се присъедини към него”, коментира Цонев.

Той не смята, че може да се приложи и общо намаляване на ДДС с 2%. По думите му това би означавало в бюджета да влязат 2 млрд. лева по-малко.

Относно това, че беше избран за председател на Временната анкетна комисия за разходите от коронавируса, той каза: „От ГЕРБ, а и Валери Симеонов обясниха, че БСП много политизират и ако председателят е от тях, ще бъдат изкривени фактите и ще се политизира работата на комисията. За мен е неудобно и нескромно да говоря защо са предпочели мен. Ние бяхме длъжни като парламентарна група да издигнем кандидат, защото тази комисия трябва да се председателства от опозицията”.

„Не сме съгласни с тезата на БСП и Корнелия Нинова, че те са единствената опозиция. Това, че те са креслива опозиция, нелогично креслива на моменти, не ги прави единствена опозиция”, каза Цонев.

Попитан за бъдеща евентуална коалиция с управляващите, той отново каза: „При тази ситуация, при този парламент, ние във властта няма да влезем. В другия парламент – каквото реши избирателят, каквото решат програмите”.

Цонев посочи и интервю от четвъртък на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който смята, че кризата е изкарала на показ дефекти на управлението, сред които била и липсата на реформи. „От ДПС твърдим, че страната има нужда от много дълбоки реформи, в много сектори, включително в здравеопазването. Това може да стане с една програма, зад която да се състави мнозинство”, смята Цонев.

Мерките в настоящата ситуация трябва да са разположени във времето, смята още депутатът от ДПС.

„Българската икономика от години е във валутен борд – от една страна сме стабилни, но от друга това пречи да раздаваш на широко. Моето мнение е, че където има доказано социално групи, би трябвало да има директна помощ”, смята Цонев.

По думите му големият резерв за бизнеса е в програмите. „Един от главните акценти на новата комисия, която ми възложиха, ще е да видим как се преразпределят европейските средства и да направим публично това. И да видим дали е осигурен достатъчен достъп на целия бизнес до тези програми”, обясни депутатът.

Той похвали мярката 60/40 и обясни, че до нея достъп имат широк кръг от компании. „Ако я ползват малък процент от компаниите, това не е по вина на държавата. Мярката е много добра. Запазени са вече над 100 000 работни места”, каза Цонев.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.