В магазините, трябва да има дезинфектанти и да се спазва необходимата дистанция

След двумесечна пауза моловете отварят врати. Първите клиенти вече са на ход. А за да е безопасно пазаруването, в магазините, трябва да има  дезинфектанти и да се спазва  дистанция. Клиенти и обслужващ персонал трябва да бъдат с предпазни средства, както е правилото при закрити пространства. Собствениците на молове са дали оказния на наемателите да обърнат сериозно внимание на пробните - да бъдат отворени пртез една, а дрехите да бъдат дезинфекцирани.

От утре в моловете: До четирима в асансьор, до седем – на ескалаторите (ВИДЕО)

 

 

Движение по посока на часовниката стрелка и указания за спазване на дистанция между посетителите - така излеждат моловете в първия си работен ден в извънредна обстановка. Хората не трябвало да се притесняват и за въздуха, който дишат в търговския център.

„Ние сме отделили входове и изходи, като се излиза и влиза през различни места. Поставили сме и стикери, които напомнят, че трябва да се спазва дистанция от 1.5 метра. Други показват, че хората трябва да изчакват реда си. Разполагаме с естествено проветряване и се грижим за филтрите на климатиците ни“, обясни мениджърът Димитър Кехайов.

Преди да влезете на пазар засега няма ви мерят температурата, тъй като такова изискване няма. Въпреки старта на моловете, в магазините не се надяват на много клиенти, а сметките за собствениците започват да текат.

„Нашите препоръки към клиентите са същите, които чуваме по медиите. Ние вече имаме опит и знаем как да се справим с тази ситуация. Заложили сме 30 души да могат да влизат в магазина. Това е дори по-малко от нужното, но го правим, за да могат хората да се чувстват удобно“, каза председателят на Българската ритейл асоциация Мариан Колев.

 

 

Заедно с клиентите в Бургас обаче влязоха и проверяващите, за да видят спазват ли се мерките. Нарушителите обаче бяха посетители.

Площите там се дезинфекцират на всеки 2 часа за безопасност на пазаруващи и обслужващ персонал. Хората не трябвало да се притесняват и за въздуха, който дишат в търговския център.

„Вкарваме само външен въздух. За момента не използваме машините, които рециркулират въздуха, за да увеличим максималко притока на пресен въздух“, каза Светлозар Иванов, който е мениджър на търговски център в Бургас.

И въпреки старта на моловете, в магазините не се надяват на много клиенти, а по според Българската ритейл асоциация между 20 и 30% от търговците ще изпитат трудност при плащане на наемите.

„Вече няма да имат основание за неплащане на наеми, сервизни такси. Очакват оборотите да бъдат много по-надолу, отколкото преди и ако не предоговорят наемите ще изпаднат в тежка ситуация“, заяви Мариан Колев.

Засега все още затворени остават закритите части на ресторантите и детските центрове в моловете.

Наемът на обектите в един от търговските центрове в София ще бъде процент от оборота,  който са направили.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.