Главният прокурор е на посещение в Плевен

Главният прокурор и главният секретар на МВР бяха в Ореховица по повод извършения грабеж и побой над 90-годишен мъж от плевенското село. В населеното място рано сутринта нахлуха униформени. Стигна се до шест ареста. Основният заподозрян за обира на възрастния човек обаче не беше открит. Иван Гешев беше на място, за да инспектира акцията.

Иван Гешев: Божков се подигра с името на Левски и с футболния клуб

В Ореховица главният прокурор каза, че още не е получил сигналите, които неправителствени организации са пуснали, във връзка с разпространените документи от Васил Божков.

„Той прави широк спектър от неща. Първото е да се опита да дестабилизира държавата, за да стане някаква политическа конфигурация, която ще му свърши работа. Това съм го казвал и за Цветан Василев – той прави същото. Второто, което се опитва и, което Цветан Василев успя да постигне, надявам се г-н Божков да не го постигне, е че в държави, извън ЕС, като изключим САЩ и още няколко, процедурите по екстрадиция имат съществен политически елемент. Колкото и добре да си е свършила работата българската съдебна власт, в лицето на прокуратурата, в крайна сметка решението се взема от политиците в съответната държава”, посочи Иван Гешев.

Главният прокурор увери, че всички сигнали за публикациите на Божков ще бъдат проверени.

 

В Ореховица Гешев коментира и скандала с футболния клуб „Левски” и определи ситуацията като „погазване паметта на Апостола”. По повод ролята на журналиста Сашо Диков на куриер на джиросаните акции на синия отбор, Гешев определи Диков, като „нахранен пощенски гълъб, който носи в човката си акции”.

Главният прокурор обясни и за няколкото спецакции срещу престъпността, които бяха проведени във вторник. За операцията в кв. „Левски” Гешев посочи, че става дума за разследване на поръчково убийство. "Множество действия са предприети не само в София. Няколко лица са задържани”, каза обвинител номер едно. Според разследващите участниците в престъпната група са организирали и извършили убийството на бизнесдамата Станка Марангозова.

Главният прокурор иска доживотен затвор за пияни или дрогирани шофьори, причинили смърт

„Никой не се справил с тази престъпност, но имаме намерения до края на годината случаите да са намалели. Дадохме такава заявка за телефонните измами още миналата година, сега те са намалели на 50%. Коронавирусът промени приоритетите в известна степен. Това обаче не е променило намеренията ни да стопим случаите на битовата престъпност”, категоричен бе Гешев.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.