20 май е обявен за Международен ден на пчелите

Десетки видове пчели са застрашени от изчезване, сигнализират експерти. 20 май е обявен за Международен ден на пчелите от ООН, за да се обърне внимание върху проблемите с тези полезни насекоми. В инициативата се включи и Музеят на пчелата в София.

Днес пчелите са застрашени от изчезване, а с тях - и цялата екосистема. „Изчезването на пчелите ще доведе до пълно разрушаване на тази екосистема, която познаваме, в този вид, защото почти 100% от това, което хората използват за храна, плодовете и зеленчуците, се опрашва от пчелите”, обясни Петър Вълчовски, председател на сдружение „Биоград София”.

Откриха смятана за изчезнала рядка синя пчела (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той е пчелар от десетки години. В последно време обаче не е оптимист и предупреждава. „Пчелите наистина са изложени на различни опасности. Те са свързани както с масовото пръскане на тежки пестициди, така и лошата координация между фермери и пчелари. Невъзможно е съществуването на света, който познаваме, такъв какъвто е, без пчелите”, коментира Вълчовски.

В Европа има общо 800 вида пчели. От тях седем са на прага на изчезване, 46 са застрашени, а други 125 са уязвими.

Отбелязваме Световния ден на пчелите

Медът, който ползваме, е второстепенната полза от  тези насекоми, посочват специалистите. Пчелите са един от най-важните обитатели на природата, защото те са в основата на опрашването на растенията. Включително и много от отглежданите от човека култури.

От Музея на пчелата в София се включват със своя инициатива - виртуален кошер. От следващия четвъртък, в 17 часа, всяка седмица ще има „Час на пчелата”. Към момента музеят е дом на около 20 000 такива.

Проектът е подкрепен от Райфайзен банк с програмата "Избери, за да помогнеш" и Telus International.
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.