Случаите на инфектирани са установени след масово тестване

Разраства се огнището на заразата с коронавирус в най-голямото пазарджишкото предприятие за авточасти. Нови 8 заразени са били установени днес. Така общият брой на служителите с положителни проби става 22-ма. 

Поставят под карантина село Ясеновец заради огнище на коронавирус

Нито един от заразените работници не е в болница. Всички са в добро здравословно състояние и са поставени под домашна карантина. Те са на възраст между 22 и 58-години и са не само от Пазарджик, но и от Пловдив, Смолян и град Септември. Издирени са и контактите им, които също са под карантина. Възможно е да има и други заразени, утре се чакат  още резултати от масовия скриниг в завода.

Заразените с коронавирус в завода до момента са 12 мъже и 10 жени. „Те са с грипоподобни, с лека температура, грипоподобни някои от тях, а  останалите са в съвсем добро състояние, без симптоматика”, обясни д-р Фани Петрова, директор на РЗИ – Пазарджик.

 

Цехът,  в който е планала заразата е затворен и се дезинфекцира. Рискът е заразата да се изнесе в няколко града. „Първият човек, който е бил с положителен резултат е от Пловдив. предполагаме, че с пътуването с обществен транспорт и т.н. може би там е станал някъде контакта“, уточни д-р Петрова.

Нови случаи на зараза при деца и медици, 4 нови жертви с COVID-19 (ВИДЕО)

 

 

Всички заразени са работили на една и съща поточна линия. „Не са точно един до друг, но те са станции през определено разстояние. Освен това си говорят, излизат в почивка. Те са група заедно”, обясни служител в завода.

Предприятето, което с 2500 служители в момента работи с намален капацитет. „Веднага бяха затворени линиите на тестовете, които са, за пълна дезинфекия, разпускане, спиране на производство. Спряно е изхранването на персонала, тип столова. Дава им се пакетирана храна и отделно от това автобусите, които извозват хората, са разреждат местата, пускаме повече автобуси да не са един до друг“, обясни Свилен Таков, финансов директор на предприятието.

Затваряне на завода на този етап не се налага, но ако огнището се разрастне, ще се пристъпи и към тази крайна мярка, заяви от здравната инспекция.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.