Това ще става чрез централизирана система

От март 2021 г. ще се кандидатства в първи клас чрез централизирана система. Това обяви зам. - кметът с направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие" в Столичната община Владимир Данаилов при представянето на проектите на направлението и на разработената Стратегия за дигитална трансформация на Столична община.

„До един месец ще бъде избран изпълнител за изграждане на единната информационна система за централизирано записване и класиране на деца в първи клас. Всяка година има между 10 000-13 000 първолаци, които могат да кандидатстват в 167 училища. Към момента родителите кандидатстват поотделно във всяко училище. Новата система ще дава възможност да се кандидатства в няколко училища едновременно, класирането ще става автоматично по критерии. Когато детето е прието, то автоматично ще се записва и няма да има нужда да се носят удостоверения - ще се проверяват по електронен път“, обясни Данаилов, цитиран от БГНЕС.

Той уточни, че по-скоро ще бъде създадена нова система, чрез която ще може да подаваме онлайн заявления за прием в първи клас, а няма да бъде надградена сегашната система за кандидатстване и прием в софийските ясли и детски градини.

Попитан дали ще има ограничение за кандидатстване, той посочи, че системата ще цели да помогне на родителите да бъдат по-добре информирани.

„Идеята ни е системата да води, да дава информация, да бъде интуитивна и по някакъв начин да казва къде може детето да се запише“, добави още той.

Общинският съветник Христиан Петров допълни, че заради създалата се ситуация в страната две от общо седем различни удостоверения за прием в яслите и детските градини се получават от самата администрация по автоматизиран път, а няма нужда гражданите да ги носят на място, като се предвижда всички те да станат такива.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.